27.09.2024 | 17:48
Пеевското правителство пали нов скандал с „Лукойл“
Рафинерията се продава, а Димитър Главчев сменя Бойко Ницов с Цветан Цирков като представител на държавата

Служебното правителство пали нов кадрови скандал. Министърът на енергетиката Владимир Малинов напира да смени представителя на държавата в „Лукойл. Всичко се случва тихомълком, без обяснения и без мотиви.

Документи, внесени в Търговския регистър, разкриват, че служебният министър иска сегашният представител на държавата в Надзорния съвет на бургаския нефтокомбинат Бойко Ницов да бъде заменен от Цветан Цирков.

За рокадата алармира Илиян Василев, енергиен експерт, бивш посланик на България в Москва. Ето какво написа той в профила си във Фейсбук:

„В Нефтохим назряват събития – и вместо да задържат топ експерт в бизнеса като Ницов, те слагат калинка. Това е всичко, което трябва да знаете за Пеевското служебно правителство. 
И премиера и президента са предупредени. Нещата в рафинерията загрубяват. Цялата работа, извършена от правителството на Денков, по усилване на капацитета на държавата да реагира на кризи, да сключи договори за доставки и осигури финансиране в извънредни ситуации, да изгради капацитет – управленски и институционален – отива в „коша“.

Бойко Ницов бе пратен в надзора на бургаската рафинерия точно преди година. Той бе избран след конкурсна процедура и от редовно правителство. Защо служебен кабинет, чиято основно работа е да организира почтени избори, си позволява да кадрува, защо маха експерт, избран с конкурс, и как министър Малинов е решил да повери „златната акция“ в „Лукойл Нефтохим“ на човек, в чиято биография не се вижда нищо, свързано с горива и енергетика?

Илиян Василев намеква, че рокадата има връзка с „назряващи събития“, но не уточнява какви са те.

Според Ивайло Мирчев от ДБ, служебният кабинет обслужва чужди интереси във връзка с предстоящата смяна на собствеността на рафинерията. Ето какво коментира той:

„Рафинерията на „Лукойл“ в Бургас се продава. Изненадващо правителството е решило да смени представителя на държавата в нея. Сегашният (Бойко Ницов) е професионалист с безупречна репутация, назначен от нас, въпреки огромната съпротива от различни влиятелни проруски кръгове.

Правителството опитва да го замени с нов, за да се гарантира, че бъдещата сделка (най-вероятно с бизнес група, близка до Путин и Орбан) ще мине безпроблемно, без много шум и собствеността ще бъде прехвърлена в „правилните ръце“.

Всичко това не е в интерес на България. Представителят на държавата не трябва да бъде сменян, а обществото трябва да има пълната информация за случващото се в рафинерията – от това какъв петрол се преработва, до собствеността и капиталите зад новия купувач“, коментира Мирчев.

Премиерът Главчев и енергийният министър Владимир Малинов дължат обяснения. Незабавно, защото темата е важна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране