22.07.2024 | 11:06
Пепи Еврото има решаваща роля в “разследването” на два сигнала срещу Пеевски
Двамата за били колеги в Столичното следствие

Петьо Петров, известен като Еврото, се оказва главно действащо лице в два случая, когато Делян Пеевски трябва да бъде разследван: когато беше уволнен като зам.министър заради съмнения в корупция и когато беше съборена Корпоративната търговска банка (КТБ).

Николай Стайков от Антикорупционния фонд (АКФ) публикува документи в профила си във фейсбук в петък, от които се вижда, че през 2014 г. разследващите не са работили по сигнала на “Протестна мрежа”, подаден месеци преди КТБ да бъде затворена, а по дублиращ сигнал, в който името на Пеевски не се споменава и по който следовател е Петьо Петров.

В четвъртък Стайков беше изслушан в новата парламентарна временна комисия за кръговете за влияние на Мартин Божанов – Нотариуса, и Петьо Петров – Еврото. Там припомни една известна навремето, но забравена връзка между Пеевски и Еврото: бившият следовател е бил свидетел по делото за длъжностно престъпление срещу Пеевски през 2007 г., което беше набързо прекратено поради смяна на свидетелските показания.

Малко след като депутатите изслушаха представителите на “Антикорупционния фонд”, които предложиха пред комисията да застане и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, членовете на комисията от ГЕРБ, ДПС и БСП напуснаха залата. Така не беше гласуван дневен ред – кой да бъде поканен за заседанието през следващата седмица – и то е под въпрос.

Петров и Пеевски са свързани служебно: през 2005 г. Делян Пеевски е назначен в икономическия отдел на Столичното следствие, без да има изисквания по закон 2-годишен юридически стаж, по предложение на тогавашния директор на националното следствие Ангел Александров – близък приятел на Ахмед Доган. В следствието пряк началник му е Петьо Петров. През 2013 г. ПИК нарича следователя Петров и Пеевски “взривоопасен дует в следствието”. Поводът е връщането на Пеевски за кратко като следовател след оставката му като шеф на ДАНС, какъвто беше няколко часа.

Бившият банкер Цветан Василев цитира в интервю през 2016 г., което дава на Сашо Диков, какво казва Пеевски за Еврото: “В моменти на откровеност ми е казвал: Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш.”

Разследването за КТБ – по удобен сигнал, в който “ги няма Пеевски, Путин и Обама”

Жалба, дублираща сигнала на “Протестна мрежа”, е поводът да започне разследването по случая “КТБ”, показват документите, публикувани от Николай Стайков. На 27 март 2014 г. жалбоподател, представящ се като служител на търговска банка, се обръща към прокуратурата с информация за “смущаващи неща в банковата дейност, които забелязвам да се случват през последната близо година”. В дублиращия сигнал, подаден два дни след този на “Протестна мрежа”, се споменава единствено тогавашният подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор – Цветан Гунев. Това ще даде след време повод на прокурора Иван Гешев да каже: “В обвинителния акт по КТБ го няма Пеевски, но ги няма и Путин и Обама. По време на разследването не са установени неща, свързани с господин Пеевски. Няма данни, че той е получавал пари от КТБ.”

Дублиращият сигнал “минава със скоростта на светлината през пет бюра в прокуратурата, за да стигне до Петьо Петров – Еврото, чийто следствен отдел да започне “да работи” по КТБ, в 12:00:59 ч. на същия ден”, посочва Стайков.

“Десет дни по-късно се прави нов избор на втори следовател и софтуерът случайно избира самия Петьо Петров. Така освен шеф на отдел той вече е и работещ следовател по делото и работи така два месеца, докато в началото на юни се сеща, че има карти от КТБ, и си прави отвод. Но най-важната работа по делото вече е свършена”, разказва още представителят на АКФ.

Хората, подали сигнала срещу Пеевски, са подложени на институционален натиск и тормоз през следващите години. През март 2016 г. те откриват в боклука на Столичното следствие изхвърлени оригинални документи от делото за КТБ. Всичко това остава без последствия.

Мистериозният свидетел на изнудването на шефа на “Булгартабак”

“Петров е бил един от присъстващите и свидетелите на една случка, която стана най-големият скандал по време на Тройната коалиция – това е изнудването на изпълнителния директор на “Булгартабак” от тогавашния шеф на столичното следствие Ангел Александров, покойник, заедно с тогава младия Пеевски. Най-малко известният факт е, че на разговора е присъствал и Петьо Петров. Аз документ нямам, но ви давам публикация и вие си си изискайте документа. Говорил съм и със свидетели по темата и си заставам зад думите, че още преди 16 години Еврото и Пеевски са работили “извънкласно” и са ходили да си говорят на тема 6-цифрени суми в долари с изпълнителния директор на “Булгартабак”, разказа пред депутатите от временната комисия Николай Стайков.

За какво става дума?

През 2007 г. тогавашният шеф на държавния “Булгартабак” Христо Лачев обвини зам.-министъра по бедствията Делян Пеевски и Ангел Александров в натиск. Сергей Станишев (по това време премиер), уволни Пеевски, а прокуратурата започна досъдебно производство за длъжностно престъпление.

Прокурорът Иванка Трифонова заявява пред журналисти, че очевидец е потвърдил думите на Лачев, че е бил изнудван от Пеевски. Това са били искания на близки до Пеевски фирми да им бъде осигурена работа в “Булгартабак”, срещу което ще се получи съответната лична облага. Ставало дума за поръчки за извършване на строителство и ремонти, както и за рекламни договори, обяснява Трифонова и добавя, че ще се изяснява дали те са искани лично за Пеевски, или той е действал и от името на Ангел Александров. На разпит Пеевски отрича обвиненията.

Главният прокурор Борис Велчев съобщава, че ще има очни ставки. След три месеца обаче Софийската градска прокуратура прекратява разследването поради липса на доказателства. “Единственият независим свидетел не е потвърдил по никакъв начин казаното от Лачев”, съобщава Борис Велчев. Не съвпаднали и времето и мястото на твърдените престъпления, добавя той, но скрива името на свидетеля.

Източник: “Дневник

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране