12.06.2024 | 17:30
Пет пъти спецпрокурорът е отказала да разследва главния
Зависима ли е Даниела Талева от Борислав Сарафов?

Общо пет пъти специалният прокурор Даниела Талева е отказала да разследва главния прокурор и неговите заместници. Това става ясно от справка, предоставена на Висшия съдебен съвет (ВСС). От нея се разбира още, че в момента има едно висящо разследване, което трябва да приключи до края на месеца. До средата на август пък трябва да има произнасяне по сигнала на бившия премиер Николай Денков срещу главния прокурор Борислав Сарафов. В него се твърди, че шефът на държавното обвинение е оказал натиск на Живко Коцев да подаде оставка като главен секретар на МВР.

Съдия Талева бе назначена за специален прокурор миналото лято след като парламентът промени Конституцията и създаде тази фигура. Идеята бе, че така главният прокурор вече няма да е безотчетен и ще има възможност да му се търси отговорност за престъпления, нещо, което бе невъзможно преди това.

Сигнали към Талева започнаха да постъпват малко след назначението ѝ. По закон те постъпват във Върховния касационен съд, който пък ги препраща към специалния прокурор.

През миналата година са постъпили общо десет сигнала, а от началото на тази – още осем. Решени са пет преписки. В четири от случаите е отказано да се образува разследване. В един от тях такова все пак е започнало, но само за да установи, че няма извършено престъпление и след това е прекратено.

Шест от преписките, образувани през тази година, са били препратени към други органи, защото не са от компетентността на специалния прокурор. Висящи остават пет преписки и разследването, което трябва да приключи до края на юни. Същият е срокът и за произнасяне по останалите пет случая.

Сигналът за оказан натиск върху бившия главен секретар на МВР Живко Коцев е с най-дълъг срок за произнасяне – 11 август. Той бе подаден от Денков след като в митниците се разрази скандал с контрабанда на цигари. Арестувана бе шефката на агенцията Петя Банкова заедно със Стефан и Марин Димитрови, заподозрени за участие в контрабанден канал. Няколко дни след акцията се появиха множество снимки на Коцев със Стефан Димитров, както и твърдения, че е получавал скъпи подаръци от него. При самата акция бе претърсен кабинетът на главния секретар.

Първоначално той подаде оставка. След това я оттегли, а Денков заяви, че му е оказан натиск от Сарафов. Прокуратурата повдигна на Коцев обвинения за участие в престъпна група. Банкова и Димитрови пък бяха оставени в ареста за постоянно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране