25.07.2024 | 11:31
Петър Танев отрече Украйна да го е спряла за посланик в Киев
Синът на Петър Танев, който е със същото име, е част от организацията "За свободна Русия", съставена от руснаци, които поддържат украинската кауза
Дипломатът Петър Танев, който трябваше да бъде изпратен за посланик в Киев, но така и не стигна дотам, отрече Украйна да е спряла назначението му.  “По неволя бях въвлечен в спор на институционално и политическо ниво, към което нямам отношение”, каза Танев пред бТВ.
Постът в Киев вече две години стои свободен, а темата отново бе повдигната, след като стана ясно, че бившият военен министър Николай Ненчев ще е “временно управляващ” на мисията въпреки несъгласието на президента Румен Радев. Радев обясни, че е одобрил за поста Петър Танев, но той така и не е заминал.
В четвъртък Танев каза, че не е имало проблем от страна на Украйна. Преди ден стана ясно, че той е имал брак с руска гражданка, но Танев отхвърли възможността това да е причина за резерви от страна на Киев.
Попитан дали има “руска връзка”, Танев отговори, че бившата му съпруга е била гражданин на Русия, но е разведен с нея от 15 години. На въпрос дали спирането на назначението му идва от страната или отвън Танев заяви, че Украйна и посолството нямат отношение към казуса.
“Донякъде ударите са и срещу дейността на сина ми Петър Танев, който носи моето име, защото неговата дейност някак не се вписва в това определено удобно твърдение, че това е руска връзка”, каза той.
Синът на Петър Танев, който е със същото име, е част от организацията “За свободна Русия”, съставена от руснаци, които поддържат украинската кауза. Той е работил като стажант – асистент на евродепутата Андрей Ковачев в Европейския парламент
“Това вреди на двустранните отношения – на отношенията на Украйна към България. Този казус се следи много внимателно, включително и от Руската федерация”, добави дипломатът
Миналата есен Петър Танев е бил номинация на бившия вицепремиер и външен министър Мария Габриел за извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.
Официално решение на Министерския съвет за назначение обаче не е постъпило на “Дондуков“ 2.
“Първото предложение дойде май месец (бел. ред – 2023 г.) и беше обсъждано на ниво депутати от ЕНП в европарламента, подкрепени и от левицата. Реалната номинация беше в началото на октомври, когато получих официално номинацията, след което тръгна процедурата. Мария Габриел като външен министър е нивото, което предлага човек за посланик, възлага на МВнР да изготви предложението в писмен вид с всички съпътстващи документи и след което беше внесено на заседание на Министерския съвет“, разказа Танев.
“Всички съгласувателни процедури до етап влизане на предложението за посланици, впрочем тогава беше внесен пакет с предложение за шестима посланици, е стигнал до Министерския съвет. След провала на процедурата единствено имах разговор с Мария Габриел, която ми каза, че премиерът Денков не е подписал предложението само за мен, което оттам отлежава в секретно деловодство“, допълни той.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране