13.05.2022 | 11:04
Петков: Американска компания ще ни достави газа от САЩ
Цената е по-ниска от тази, на която купувахме от Газпром. Няма посредници

Цената на газа е по-ниска от тази, на която купувахме от Газпром. Газът ще е директна доставка от САЩ без посредник. Това че не сте открили как газът от тези кораби ще влезе в газопреносната ни система, означава, че нямате информация.

Това каза премиерът Кирил Петков по време на блиц контрол в парламента.

Той не отговори на въпросите каква ще е цената и кой ще достави газа, които му зададе Жечо Станков от ГЕРБ.

„Това, че сте отишли в Одрин и сте видели, че паламудът там е с 10 ст. по-евтин отколкото у нас, не значи, че сте договорили по-евтин паламуд за България“, каза Станков. По думите му, този месец газът трябва да е с 30% по-евтин заради спад в цената на компонентите, които участват във формулата за образуването му.

„Признавам, че нямам идея за паламуда в Турция“, каза Петков. Той обясни, че връзката Неа Месемврия давала всички възможности за внос на газ, но през годините това не се е признавало.

Жеко Станков отново каза, че не е получил отговор на въпросите си. „Поне трябваше да чуем името на фирмата, която ще ни доставя газа, ако цената е конфиденицална“, каза той.

„Как стигнахте до заключението, че ДПС и Делян Пеевски могат да имат нещо общо с „Турски“, Южен или Балкански поток, както го наричат“, попита Станислав Анастасов от ДПС. И подчерта, че иска в отговора само неоспорими факти.

„Това, което стана ясно на всички партньори в ЕС и НАТО е, че един от основните инструменти на режима на Путин е използването на корупция. Така се влияе на чужди правителства и това минава през енергийни проекти. Когато една страна реши да построи руски поток през територията на България и никой не може да се възползва от евтин газ, и когато рейндж роувърът е паркиран в гараж на колеги на ГЕРБ, всички виждат ясно за какво става въпрос“, каза Петков.

И допълни, че когато се срещнал с американски търговци, те му споделили, че „Магнитски“ е най-широко прилаган в България. И един от тримата на листа бил Делян Пеевски.

Анастасов каза, че не е получил отговор на въпроса си и на внушенията, които Петков е направил вчера. Затова ДПС внася проект за създаване на комисия, която да провери всички факти около създаването на „Южен поток“, заяви Анастасов.

Теменужка Петкова скочи и каза, че „Южен поток“ е построен с решение на Народното събрание. Председателят на парламента Никола Минчев обаче заяви, че изказването й не е по процедура и й отне думата.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък препоръча шефът на парламента да посочва вратата на тези, които не уважават Народното събрание, дори това да е премиерът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране