12.05.2022 | 21:02
Петролно ембарго? Мисия невъзможна
Близкият изток и САЩ няма да спасят Европа, ако тя се откаже от нефта на Русия

Европа се опитва да се откаже от зависимостта си от руския петрол, а страните от Близкия изток изглежда са единствените производители с достатъчно капацитет, за да запълнят евентуалния недостиг. Важният въпрос е дали някоя от тях има техническата способност и най-важното – желанието да замести Русия в това отношение?

Редица западни държави наложиха множество санкции на Русия заради войната й в Украйна, но Европейският съюз все още не е спрял вноса на петрол и газ, а това е основният източник на приходи за Москва. Причината е твърде голямата зависимост от вноса на енергия от Русия, пише в свой анализ CNN.

Сметките не излизат

Ако трябва да се говори в цифри, то потенциална забрана на ЕС за руски петрол може да доведе до недостиг от 2,2 милиона барела на ден суров петрол и 1,2 милиона нефтени продукти според Международната агенция по енергетика.

Страните от Близкия изток държат почти половината от петролните запаси в световен мащаб и голяма част от свободния си производствен капацитет, но липсата на инвестиции в инфраструктура, наличието на конфликти, политически съюзи и санкции са сред причините регионът да не може да се притече на помощ на Европа. Какво могат и какво не могат да направят производителите на петрол, за да запълнят недостига?

Саудитска Арабия и ОАЕ

Двете страни притежават най-голям дял от свободния капацитет на ОПЕК, който е лесно достъпен, коментира главният кореспондент на ОПЕК в Energy Intelligence Амена Бакр (при приблизително 2,5 милиона барела на ден).

Най-големият производител на ОПЕК Саудитска Арабия отхвърля исканията на САЩ за увеличаване на производството над дългогодишната квота, договорена с Русия и други производители извън ОПЕК, и е малко вероятно да послуша европейските призиви за увеличаване на производството.
Според анализатори доставките на петрол от Персийския залив могат да бъдат пренасочени към Европа, но това би застрашило нарастващото стратегическо партньорство между региона и Китай – основния му купувач.

Ирак

Ирак може да изпомпа допълнителни 660 000 барела на ден, смята главният изпълнителен директор и ръководител на петролните изследвания в CMarkits в Лондон Юсеф Алшамари. В момента страната произвежда около 4,34 милиона барела на ден и има максимален производствен капацитет от 5 милиона, но политическата патова ситуация в Багдад означава, че не може да се разчита на този вариант.
Ирак няма инфраструктура за увеличаване на производството и инвестициите в петролни проекти и може да отнеме години, преди това да се случи.

Либия

Нефтените находища в Либия често стават жертва на прекъсвания заради продължаващото политическо напрежение. В края на април Националната и петролна корпорация (NOC) заяви, че страната губи над 550 000 барела на ден в добива на петрол от блокирането на големите й петролни находища и експортни терминали. Една рафинерия дори пострада след въоръжени сблъсъци. „Почти невъзможно е да се разчита на Либия“, казва Алшамари, тъй като част от производството на страната е спряло от години на фона на нестабилност и повтарящи се форсмажорни обстоятелства на ключови петролни находища.

Иран

Иран вероятно е най-надежден, но остава под санкциите на САЩ, тъй като преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили са задържани на пауза. Страната може да допринесе с до 1,2 милиона барела на ден, ако санкциите на САЩ бъдат премахнати, смятат анализатори. Според изчисления на Kpler Иран е имал 100 милиона барела на съхранение към средата на февруари, което означава, че може да добави 1 милион барела на ден, или 1% от глобалното предлагане за около три месеца.

Но е малко вероятно САЩ да „подпишат недобра сделка с Иран, само за да пуснат повече петрол на пазара“, каза Бакр.

Държави извън региона

Държавите извън Близкия изток с потенциален свободен капацитет, като Нигерия и Венецуела, също имат проблеми. Ако една страна има свободен капацитет, това означава, че тя е „способна да осигури определено производство в рамките на период от 30 дни за най-малко 90 дни“, пояснява Алшамари. Поради тази причина забраната на руския петрол „може да бъде пагубна за световната икономика“.
Това оставя Европа с вързани ръце. Дори и САЩ да изпомпват повече петрол, това нито ще е достатъчно, нито ще отговаря на европейските нужди, защото американският суров петрол е много лек. „Лекият американски суров петрол не е подходящ за европейския пазар, нито пък за производството на повече дизел“, обясняват експерти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране