31.08.2023 | 10:41
Пламен Киров: Явор Божанков беше мой студент, посипвам си главата с пепел, че го пуснах!
Депутатът - ренегат ще ограничава руското влияние, чрез орязване правомощията на президента

Явор Божанков беше мой студент, посипвам си публично главата с пепел, че го пуснах! Това заяви в ефира на БТВ конституционалистът проф. Пламен Киров по повод „законотворчеството“ на депутата Явор Божаков, който изненада с поредното си безумие – внася закон за орязване правомощията на президента с цел ограничаване на руското влияние.

Президентът ще освободи главния секретар на МВР, посочи  проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, който коментира трусовете в силовото министерство.

Вчера главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, след като министърът на вътрешните работи поиска освобождаването му от поста, а държавният глава Румен Радев отказа да го уволни.

Има идея на „не-коалицията“ за ограничаване на конституционните правомощия на президента, посочи проф. Киров. Всичко се случва, както е казано в записа на ПП, огласен от Радостин Василев. Има една сентенция „кадрите решават всичко“, припомни Киров.

Указът за освобождаване на главния секретар Петър Тодоров предполагам ще се издаде в 7-дневен срок, но може президентът малко да го забави, е мнението на конституционалиста доц. Наталия Киселова в ефира на Нова телевизия.

Експертът обясни, че е трябвало предварително съгласието на президента, преди да бъде решено да бъде поискана оставката на главния секретар на МВР.

„Вижда се една целенасочена дейност по отношение на органи, активно участващи в организирането на изборите. Явно доста усилия ще бъдат вложени за изборите, но според мен трябваше тези промени да се забавят, за да няма съмнения, че управляващите искат предимство на изборите“, смята тя.

„Един човек не може да бъде задължен да изпълнява длъжност, на която не иска да бъде повече. Той няма как да работи ефективно в такава среда. Чест му прави на Петър Тодоров, че си подава оставката“, коментира доц. Стойчо Стойчев.

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър, смята, че главният секретар на МВР е попаднал във време на тежко политическо противопоставяне. Според него Петър Тодоров се е държал така, че все едно го няма. Министърът има право да избира екипа си, по мнението му.

Емануил Йорданов обърна внимание, че като обявявал оставката си, Тодоров заявил: „Аз като български генерал …“. Само за това може да бъде уволнен, защото МВР отдавна е девоенизирано.

Тихомир Стойчев, бивш директор на ЦСБОП, посочи, че е нужно да се обърне сериозно внимание на системата за сигурност. Естествена е реакцията на главния секретар, който не иска да се превърне в чучело, което всички да бият, заяви той. Неадекватността на решенията идва от това, че не се познават системите, по мнението му. Нямаме високо компетентни кадри, изтъкна Стойчев. Той прогнозира хаос.

1 коментар

  1. Мики Маус каза:

    Абе Мими, абе Емануиле, като МВР е „девоенизирано“, що тези ръбове зовани комисари и главни комисари, гордо се кипрят с генералски униформи и лампази?! Не трябва ли и тях да уволнат „само за това“?!
    Аман от ахмаци,смятащи се за политици…..

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране