18.11.2016 | 20:04
Плевнелиев настоява партиите да излъчат редовно правителство
Президентът се зарече да пази настоящото Народно събрание заради референдума, бюджет 2017 и антикорупционния закон

Вместо да се спрягат имена за членове на служебен кабинет, да се положат усилия да се състави редовно правителство – този призив отправи президентът Росен Плевнелиев към парламентарните политически сили. “Конституцията задължава политиците, след като е паднало правителството, да започнат режим на консултации, които могат да се случат и в президентството, и в НС. Смисълът на политическите консултации не е да се определят министри и “да се спрягат имена”. На този етап не може да се говори за служебно правителство”, заяви категорично той. И се обърна към “всички политически фактори” с призив “да проявят отговорност и лидерство” и да се явят при него, за да обсъдят възможностите да се състави редовен кабинет.

Плевнелиев подчерта, че задачата му сега не е да реди служебно правителство, а да не допусне политическата криза, породила се от оставката на кабинета “Борисов 2”, да прерасне в парламентарна. “Ще продължа да търся начин да запазя това НС, защото има проведен национален референдум, предстои първото българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, имаме антикорупционно и антитерористично законодателство, които трябва да бъдат приети. Най-вече трябва да бъде приет и бюджет за 2017 г.”, аргументира се президентът. И даде да се разбере, че не споделя мнението, че всички възможности за сформиране на кабинет в действащия парламент са изчерпани.

ГЕРБ вече казаха, че ще откажат мандат за съставяне на нов кабинет. Днес се състояха и консултациите с БСП, които също нямат желание да приемат предизвикателството. По конституция държавният глава трябва да предложи мандат на избрана от него парламентарна политическа сила. Упорито се твърди, че това ще е Патриотичният фронт. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред ПИК, че “абсолютна безотговорност ще е, ако всички партии върнат мандата на президента”. По думите му, ако Плевнелиев избърза със служебното правителство, Румен Радев може да го разпусне и да назначи ново, което ще задълбочи още повече кризата. “Парламентът трябва да работи, трябва да има консенсус между партиите, а да не мислим на дребно, защото е важно да не хвърляме в криза държавата, както направи Борисов”, изтъкна Каракачанов.

“Връчването на мандатите няма за цел да “ги (консултациите) претупаме за ден-два и парламентът да си замине. Има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство. Нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото НС. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската конституция и на върховенството на правото”, обобщи ситуацията Росен Плевнелиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране