03.08.2022 | 20:47
По-евтино ли е от „Газпром“?
Ако през август купувахме по договора с „Газпром“, цената в България щеше да е горе-долу същата, каквато предлага „Булгаргаз“ днес – с 54% нагоре

Ех, този „евтин“ руски газ. Обичам да развенчавам големите лъжи.

В началото на юни цената на ТTF пазара беше 78 евро/MWh (бел. ред. – съкр. от Title Transfer Facility – виртуална точка за търговия с природен газ в Нидерландия, където се определят борсовите цени на газа за Европа – Dutch TTF Gas Futures), а цената на Булгаргаз беше 73 евро/MWh (на мегаватчас).

Веднага след това Газпром започна драстично да намалява доставките за целия ЕС.

Резултатът в ЕС:
Цената на ТТF скочи от 78 евро/MWh до 205 евро/MWh. Общото увеличение на ТTFза тези 3 месеца е 163%.

Резултатът в България:
Цената в България беше 73 евро/MWh през юни, а през август ще бъде 147 евро/MWh (КЕВР свали цената с 13% за юни, за юли я качи с 32%, а за август се очаква да я вдигне с 54%). Общото увеличение за тези 3 месеца в България е 76%.

Следите ли до тук? Ако сте се загубили, накратко – цената на ТTF борсата днес е 205 евро/MWh, а в България цената за август ще е 147 евро/MWh.

И сега черешката на тортата: Ако през август купувахме по договора с „Газпром“, цената в България щеше да е горе-долу същата, каквато предлага „Булгаргаз“ днес – с 54% нагоре. Защото цената по договора ни с „Газпром“ се формира по формула, която е 70% компонента ТТF пазар и 30% средна цена на петролните деривативи.

Само за 3 дни имаше ръст на TTF пазара от 29.35%. Ако все още купувахме от „Газпром“, това би довело до цена близка до тази, която днес „Булгаргаз“ е поискал за август. Единственото нещо, което би свалило цената на „Газпром“, е чистата случайност, че цените на петролните деривативи в момента са надолу. Но това е в момента. Ако петролът тръгне отново нагоре, цената на „Газпром“ може да се окаже значително по-висока от микса, който правим в момента без да купуваме от „Газпром“.

И отново да си припомним: до април 2022 г., ние купувахме газ почти изцяло от „Газпром“. Неизменно купувахме най-скъпия газ в целия ЕС (бел. ред. – цените за Германия и централно европейски страни са по-ниски, защото са по-големи потребители, а договорът на България с „Газпром“ има клауза „вземи или плати“ и изкупувахме цялото доставяно количество, дори да се намери по-евтино от другаде, какъвто е случаят с азерски газ).

За периода януари 2021 г. – април 2022 г. (в края на април „Газпром“ спря доставките) цената на „Газпром“ се вдигна с цели 800%. Ако бяхме продължили да работим по този договор, щяхме да видим нови гигантски увеличения за юни-август.

Не се оставяйте да ви заблудят с празни приказки за посредници, комисионни и швейцарски сметки. Всичко това е мъгла, зад която искат да скрият от вас простичката истина. А тя е:

„Газпром“ ни доеше десетилетия наред. Това приключи в края на април. От нас зависи дали ще продължим да сме независими и да купуваме по-евтин газ или ще се върнем отново при „Газпром“, където нямаме сигурност на доставките, но имаме гарантирано високи цени.

Адвокат Методи Байкушев, Фейсбук

1 коментар

  1. Оди се провисиш на мурата каза:

    А Германия и Италия защо още от Газпром купуват. На каква цена, и в каква валута? И КОЙ (Р. ОВЧ) е виновен за високата цена на газа за България?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране