04.05.2021 | 12:21
По план: “Топлофикация – Перник” изгражда инсталация за омокряне на изсушените участъци на шламохранилището
Целта е предотвратяване на запрашаване при ветровито време

След края на дъждовния сезон “Топлофикация Перник” пристъпва към изграждане на инсталация за омокряне на сухите участъци на шламохранилище “Седми септември”. Действието е планирано за първата седмица на май, ако метереологичните обстоятелства позволяват.

Съоръжението ще използва съществуващи води и е временна мярка до приключване на документалните процедури и започване на дейностите по рекултивацията. Целта на тази стъпка е предотвратяване на запрашаване при ветровито време.

Шламохранилища и по – чисто производство – близка цел

За рекултивацията на шламохранилището „Седми септември“ е изготвен проект, който да се осъществи в 9 етапа. Същият започва с рекултивация на площите в най – северната част и завършва с рекултивация на дигите. От началото на март проектът се съгласува с отговорните институции. От РИОСВ София е изискано преминаване на процедура за преценка или оценка на въздействието върху околната среда преди издаване на разрешителното за строеж.

Забавянето на затварянето на старото шламохранилище и пристъването към изграждане на ново се забави с години заради обжалване от неправителствена организация.

Под натиска на времето, защото процедурата много се забави с обжалването работим по няколко проекта – движим процедурата по рекултивация на старото шламохранилище, започнахме новото и сме си поставили амбициозни цели за намаляване на въглеродните емисии, чрез микс от суровини”, каза изпълнителнтият директор на ТЕЦ-а Ясен Кацаров.

И допълни: “Знаете, че сме на финала на монтирането и изграждането на спомагателните съоръжения на газовите когенерации. Това е проект с високи разходи и е стартиран през миналата година. След монтиране на когенераторите същите ще осигурят около 20% по – чиста енергия за Перничани.

Призовавам жителите на Перник и институциите да не се подават на внушения. Ние сме тук 24 часа. Не сме отказали отговори на зададени въпроси. Изпълняваме си обещанията въпреки сложната за нас ситуация. Правим го с отговорност за града, защото топлофикация е важна за всеки един от нас. Перник не е проектиран да издържи на отопление на ток затова и нашата задача е толкова важна. Имаме дежурни телефони, гражданите и институциите могат да ни пишат и на мейла – много начини да получат достоверна информация от нас, а не от предположения“, каза изпълнителния директор на топлофикацията Ясен Кацаров

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране