22.06.2022 | 19:38
Подеста стана официален лобист на „руската“ Gemcorp
От Gemcorp отрекоха, че във фонда към настоящия момент има руски капитали

Фондът с руски капитали Gemcorp, с който правителството ни подписа меморандум за инвестиции от 1 млрд. долара, има нужда от лобистки услуги в САЩ и е наел кантората на Тони Подеста, съобщи Bird.bg. По-рано сайтът разкри, че Подеста е станал съдружник на задкулисния адвокат Момчил Мондешки и представлява в САЩ свързани със санкционирания по закона „Магнитски“ депутат Делян Пеевски.

Информацията за новия договор на Подеста е качена в регистъра за лобистки дейности на Сената на САЩ на 21 юни, но самият договор е от 1 май т.г.  Изданието разполага със снимка от среща между Подеста и шефа на Gemcorp Атанас Бостанджиев, която се е състояла в Европа през април, на която вероятно са договорени параметрите на сътрудничеството им.

Руски или не?

Към днешна дата Атанас Бостанджиев все още е в американския списък на политически свързани с Русия лица, заради работата си на висша мениджърска позиция в руската банк ВТБ. От Gemcorp отрекоха, че във фонда към настоящия момент има руски капитали, но обяснението, че служителите на фонда изкупили от руските собственици капитала за стотици милиони не бяха подплатени с документи.

Разкритията на БРРД, че зад Gemcorp стои руският милиардер Алберт Авдолян, който е от кръга на приближените на Путин предизвикаха политически скандал и създаването на специална  парламентарна разследваща комисия. Според финансовия министър Асен Василев, препоръката за Gemcorp е дошла от САЩ, но от посолството на САЩ отрекоха. Все пак Василев направи уговорка, че инициативата за меморандума с фонда е на министъра на енергетиката от ИТН Александър Николов. „Дано си е научил домашното“ – каза Василев.

Официализирането на отношенията с Подеста дава друго обяснение за включването на Gemcorp. Договорът между американския лобист и руския фонд трябва да се интерпретира в светлината на директните контакти на Подеста със задкулисните кръгове в България, свързани с Делян Пеевски. Атаката на ИТН срещу правителството вероятно е свързана и с това, че вкарването на „троянския кон“ Gemcorp в най-стратегическите проекти на държавата за години напред не мина успешно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране