05.10.2021 | 22:28
Подслушване: Скандален разговор между Дучето и Бойко Борисов покрай протестите
Лидерът на ГЕРБ питал защо протестира на "Орлов мост"

Бившият премиер Бойко Борисов е имал телефонен разговор с някогашния тартор на агитката на ЦСКА Димитър Ангелов-Дучето, за да го пита защо протестира на „Орлов мост“. Това съобщи разследващият сайт Bird.bg, позовавайки се на документи за подслушването на протестиращи срещу правителството на ГЕРБ и главния прокурор Иван Гешев миналото лято.

Според публикуваните справки Борисов е звънял на Ангелов на 8 август миналата година. Разговорът им е преразказан в цитирания документ. Дучето е разработван като обект „Дяко“, вероятно заради фамилията му – Дяков.

На 09.08.2020 г. в 21:13ч. мобилен телефон, използван от Бойко Борисов, звъни на обекта и го пита дали наистина го е клел на Орлов мост. Обектът отговаря, че той не кълне тъй като си има внуче, и че Ники от Оборище и Орлин знаят защо той ходи на протести. Бойко му казва, че много бързо е забравил. Обектът му отговаря, че много от хората, които са около него, са силно токсични и трябва да се кръстят„, пише в документа.

След това се посочва, че Борисов го е попитал по каква работа е на „Орлов мост“. „Обектът“ отговорил, че „са му затворили 12 заведения“ и няма какво да яде.

Борисов го репликира – „какво ще ти оправи“. Обектът му отговаря, че Влади Горанов (бившият финансов министър ) трябва да му го оправи. Борисов му казва: „какво да ти оправи, да търкат билети пенсионерите“. Дяков му казва, че „лично с очите си е виждал как Горанов влиза при Васил и как му пуши пури, как се прави на мастия, тоя лъжец„, пише още в документа.

„Борисов пита защо не сте си плащали данъците? Обекта пита, защо Цветомир не си ги плаща, а е станал „клошаревец“. Борисов му казва, да не гледат другите, а да си платят техните. Обектът отговаря, че той неговите си ги е платил и че 16 години е имало Еврофутбол и си го е плащал и никой не му е казвал, че е сбъркал, а сега няма какво да яде. Бойко му казва, че са му в повече интригите и повече да не му звъни (всъщност Борисов е този, който звъни на Дучето, а не обратното -бел.ред.).

Ангелов-Дучето е само един от многото подслушвани. Адвокат Николай Хаджигенов, който в миналия парламент оглавяваше комисията за полицейско насилие и подслушване, заяви, че са установени имената на над 900 души.

В разговора с Ангелов обаче се преплитат множество сюжетни линии. Засегната е и темата за ликвидирането на хазартния бизнес на Васил Божков в началото на миналата година.

Подслушването на протестиращи е извършвано в рамките на дело за готвен преврат и насилствена смяна на властта. То е образувано в спецпрокуратурата и са искани множество разрешения за следене. Едва година след образуването на разследването от държавното обвинение признаха за неговото съществуване с обяснението, че то било насочено не срещу мирни протестиращи, а срещу Божков. Според много специалисти това е единственото подобно разследване в новата история на България. Въпросната разпоредба от НК не е била използвана никога преди това след приемането ѝ през 1968 г.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране