25.03.2015 | 11:14
Подставени лица ли са купувачите на БТК?
Връзката между Василев и купувачите на телекома е очевидна, заяви Трайчо Трайков

„Купувачите на БТК по никакъв начин не показват, че имат капацитет да върнат дълговете на телекома.  Връзките между Цветан Василев и Пиер Луврие (шеф на LIC33) са повече от очевидни. Изглежда, че в случая Василев се договаря със себе си“, това коментира бившият икономически министър Трайчо Трайков.

В предаването „Здравей, България“ по Нова ТВ той, заедно с журналиста Иван Бакалов и икономиста Кольо Парамов, коментира новината, че специално създадената за това компания LIC33 ще придобие дялове в БТК („Виваком“), военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, НУРТС и пийпълметричната агенция „Гарб“.

Тримата се обединиха около мнението, че инвеститорите от Лихтенщайн изглеждат като подставени лица. Трайков описа инвеститорите като „международни финансови приключенци от същия джинс, както онзи инвеститор в АЕЦ „Белене“. С думите си Трайков визира никому неизвестните инвеститори от „Глобал пауър консорциум“, които се появиха изненадващо с декларации, че искат да строят АЕЦ „Белене“, а след това изчезнаха.

„На пръв поглед някой поема 900 млн. задължение. Това не би трябвало да е зле. Лошото е обаче, че този някой няма да ги изплати“, коментира Трайчо Трайков. По думите му е възможно държавата да се намеси в сделката, тъй като освен, че става дума за стратегически активи, прозират и връзки на инвеститорите с Кремъл. Трайков добави, че ако се проследят връзки до руски компании, засегнати от санкциите от ЕС, това може да има последствия за сделката.

„Държавата е длъжна да прояви изключително любопитство за това какво се случва. Такива сделки не могат да се осъществят без знанието на кредиторите. Тук кредитор е КТБ, като индиректно като краен кредитор се явява държавата“, обясни Трайчо Трайков.

Подобен коментар направи  пред БНТ и вицепремиерът Томислав Дончев, според когото трябва да има и произнасяне на ЕК по темата предвид мащабите на сделката. Той обясни, че това са дружества, които са пряко свързани с националната сигурност. След като държавата, чрез Фонда за гарантиране на влоговете, е изплатила 3.6 милиарда тя се е превърнала в основния кредитор на КТБ и интересът към всичко, което се случва, е изключително подчертан и обоснован. Вицепремиерът увери, че следят изключително внимателно всичко, което се случва.

Пред Нова ТВ журналистът Иван Бакалов припомни сделката за „Булгартабак“ с думите, че за тютюневия холдинг все още не се знае кой му е собственик.  „Банката на Цветан Василев беше напълнена с парите на държавата. Тази банка беше държавната банка. През нея се направиха сделки за „Булгартабак“, за БТК, за една камара неща. Това е икономика на тъмно, бизнес на тъмно“, коментира Бакалов.

„Не е ясно кой купи също и вестниците „Труд“ и „24 часа“. Зад всички тези неща прониква ДПС и Доган, чрез Пеевски. Виждат се и интересите на Бойко Борисов. Той е първият, който знае за тези сделки“, заяви журналистът.

4 коментара

  1. Дани каза:

    Е, тъпия Трайчо как ги разбра тези неща? Или Пеевски му говори в ухото?

  2. Емил каза:

    Да се поинтересуват за това как седят нещата на Запад и тогава да коментират, да се замислят, че хората имат нужда от заплати, а не да отидат на улицата, от тази гледна точка покупко продажбата на предприятията е добро

  3. Сотир каза:

    А що никой не отбелязва, че, ако няма инвестиции в тия предприятия загиват и с тях си отиват и работещите и икономиката ни и парите дето трябва да влязат в държавата?

  4. мане каза:

    Не знам кой колко е подставен, обаче е от изключителн важност да не се затрият толкова предприятия, че икономиката хептен ще грохне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране