14.03.2015 | 0:03
Покойник закъсня за погребението си
Траурна агенция го държи като заложник заради неплатена такса

Покойник закъсня за собственото си погребение във Варна заради неплатена сметка. Близките на починалия чакали тялото му, за да го изпратят в последния му път, но то така и не било доставено, алармира Здравко Стефанов.

На 5 март неговият баджанак Цонко Христов починал от онкологично заболяване. Семейството на покойника отишло в болницата, за да уреди въпроса. Тъй като бил необходим специализиран транспорт, Стефанов се свързал с една от варненските погребални агенции. Служителите веднага пристигнали в болницата, за да приберат тялото с фирмена линейка.

„Тръгнахме след санитарната кола и така стигнахме до офиса на погребалното бюро. Казаха ми, чепогребението общо ще струва 950 лв.Още същия ден трябваше да платя 65 лв. – 35 лв. за съхранение на тялото в хладилна камера и 30 лв. предплата за самото погребение. По уговорка с фирмата на другия ден в 11 часа покойникът трябваше да бъде докаран вкъщи да се простим с него.

Стана 11 часът, а тялото още не беше докарано. Чакахме, чакахме и накрая се обадих по телефона във фирмата да попитам какво става. Отговорът беше, че още не съм платил и затова не ни го карат”, разказва опечаленият Стефанов. Той отишъл веднага със свои роднини в офиса на агенцията и обяснил, че се отказва от предварително договорените услуги. „Ние сме мюсюлмани и сами организираме погребалните церемонии. Като разбраха, че не се нуждаем повече от услугите им, служителките рязко промениха отношението си към нас. Казаха ни, че им дължим още 170 лв.

Така разходите за съхранението на тялото за един ден в хладилна камера станаха 235 лв.”, разказва потърпевшият, който останал с впечатлението, че покойникът бил оставен през нощта в санитарния автомобил, паркиран пред офиса на агенцията.

Стефанов се закани да алармира за случая Комисията за защита на потребителите (КЗП) и МЗ. Това са пълни глупости. Как ще оставим тялото на паркинг! Прибрахме покойника от болницата, преоблякохме го с донесените от близките дрехи, съхранихме го в хладилна камера. Уговорката със семейството беше, че те ще дойдат в офиса на следващия ден около 9 часа да се разплатят, а ние в 11 часа ще транспортираме покойника до дома им. Така и не дойдоха в уречения час. Пристигнаха чак след 11,30 часа, както е видно и от самия касов бон, който сме им издали. След като платиха услугите, които са ползвали, тялото беше транспортирано до посочения от близките адрес. Въобще не виждам защо трябва да обясняваме тарифите си. Предоставили сме определени услуги, които си имат съответни цени”, коментира собственикът на траурната агенция.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране