07.11.2022 | 23:27
Полковник е обвинен за смъртта на загиналия с МиГ 29 пилот
Според прокуратурата той трябва да отговаря за смърт по непредпазливост на подп. Валентин Терзиев и за щети от 9 млн.лв

Полковник е обвинен за смъртта на бойния пилот подполковник Валентин Терзиев, който се разби с неговия МиГ-29 в Черно море на 9 юни 2021 г. Това става ясно от официално съобщение на прокуратурата. Трагедията се разигра по време на тактическо учение с бойни стрелби в акваторията на Черно море срещу Шабла, обл. Варна.

Според съобщението на прокуратурата, Военно-окръжна прокуратура-София е привлякла като обвиняем полковник М.О. Той е обвинен за смърт по непредпазливост и за нанесени щети на Министерство на отбраната.

„Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота майор В.Т“, пише държавното обвинение.

Прокуратурата добавя и, че „тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност“.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лв / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Според Би Ти Ви става въпрос за зам.-командир по летателната подготовка на авиобаза Граф Игнатиевое, който е бил ръководител на стрелбите.

6 коментара

 1. Анонимен каза:

  Създават си работа и забавление за публиката.

 2. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

  ‘Полковник е обвинен за смъртта на загиналия с МиГ 29 пилот’-А ‘генерал’-тъпанар-кога…Пишман ‘генерали’ бол.Айде у гюбрето-всите лайнари.

 3. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

  ‘Полковник е обвинен за смъртта на загиналия с МиГ 29 пилот’-А ‘генерал’-тъпанар-кога…Пишман ‘генерали’ бол.

 4. ПЕТКО ПРОЙНОВ каза:

  ‘Полковник е обвинен за смъртта на загиналия с МиГ 29 пилот’-А ‘генерал’-тъпанар-кога…

 5. кендуал каза:

  Я….МИГ 29 струвал 9 млн лева? Пък Чертежа на Ф16 струвал 2,4 делено на 3 колко? = 300 млн.

 6. кендуал каза:

  Методи Орлов се казва нарочения полковник и вие го знаете, ама страх…Айде едно селянче да ви помогне.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране