12.03.2023 | 11:09
Половин милиард лева ще струва ремонтът на спестения асфалт
Проверките за качеството на строежа на пътищата у нас са възложени от МВР още през миналата година

Около 100 км от тези участъци, на които служебният министър Шишков и експерти извършиха проверките на “Хемус”, “Марица”, “Тракия” и Северната скоростна тангента, ще трябва да им се направят ремонти. Това ще струва на държавата около 500 млн. лева. , заяви  председателят на управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов пред bTV.

„Голяма част от проверките за качеството на строежа на пътищата у нас са възложени от МВР още през миналата година. Целта е да се види за определена отсечка как е направен пътят и как се поддържа. Липсата, която е установена, е за конкретната ядка и за конкретния участък за който е посочен – 14 км на Северната тангента. Ще трябва да ремонтираме около 100 км. За Северната тангента са извършени кръпки на около 108 км. Към момента все още няма окончателен доклад от всички проверки. Не мога да кажа и кой е спестил от материалите за Северната скоростна тангента. Около 200 млн. лева са дадени за целия проект. „, добави Ангелов. По думите му ще се използва георадар, които ще изследва пластовете на пътищата без да има разрушения. „Трябва да го имаме в скоро време“, каза шефът на АПИ.

Изказването му идва дни след разкритията на регионалния министър Иван Шишков за Северната скоростна тангента и липсващия 20-сантиметров слой асфалт. Той подчерта, че АПИ трябва да направи подробен анализ за това какви материали са вложени в пътищата.

“Конкретната ядка, която се взима от асфалтовата настилка, ни показва съответните пластове. Вземането на пробите е избираем. Спрямо проектната документация ние имаме заложена определена дебелина на пластовата настилка. След изваждането на тази ядка се прави съпоставка”, каза Ангелов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране