16.07.2021 | 23:35
Половин София остава без топла вода през август
Вижте в кои части на София няма да има топла вода

Повече от половината клиенти на столичното парно ще останат без топла вода за седмица в началото на август заради изпитания на главния газопровод на топлофикацията, но и заради ремонт на водопровод, захранващ дружеството. Това съобщиха пред журналисти представители на общинското топлоснабително дружество в петък.

Проблемите с топлата вода за софиянци ще продължат от 2 до 9 август. Засегнати ще са всички източни квартали, където дори сривът на доставките ще е до 11 август, и голяма част от централните.

Реално ще бъде спряна работата на топлоцентралите, обслужващи два от четирите района на на столичното парно – ТЕЦ „София“ и ТЕЦ „София Изток“. Последната мощност захранва с топлоенергия 40 на сто от абонатите на дружеството, но се налага да бъде спряна заради изпитание на главния газопровод от „Казичене“ до ТЕЦ „София-Изток“, което се прави от Държавния технически надзор на десет години. Ще се провери и състоянието на вътрешните газопроводи на централата, което трябва да се направи догодина, но ще стане по-рано заедно с другата, за да се намалят неудобствата за гражданите, обясни Росен Флоров, директор на ТЕЦ „София – Изток“.

„Съобразили сме да стане през месец август, когато най-много столичани са в отпуск и не са в София“, каза той.

„Успоредно с проверката и изпитването на газопроводите ще извършим и ремонт по топлопроводната мрежа. Трябва да се извърши и изпитване на частична якост на магистралните водопроводи по топлопроводната мрежа с цел максимално минимизиране на авариите“, допълни Фролов.

Спирането на ТЕЦ „София Изток“ от 2 до 11 август принципно засяга над 6200 абонатни станции, а на ТЕЦ „София“ – около 4400. Топлофикацията обаче е организирала захранването на част от тях от съседните топлорайони – „Люлин“ и „Земляне“.

Засегнати ще бъдат клиентите на парното всички части на квартал „Младост“ – 1, 1А, 2, 3 и 4, „Дружба“ – 1 и 2″, кварталите „Яворов“, „Гео Милев“, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Дианабад“, „Витоша“, както и части от центъра на столицата. Засегнати ще бъдат клиенти в кварталите „Толстой“, „Фондови жилища“, „Света Троица“, „Банишора“. жк „Зона- Б5, Б18,Б-5-3, Б19”, част от жк. „Илинден” в района между ул. „Цар Симеон“, ул. „Зографски манастир“, ул. „Л. Весов“, ул. „Хисаря“, бул. „Тодор Александров“ и бул. „К. Величков“.

Без топла вода ще е и централна градска част между бул. „Христо Ботев“, бул. „Македония“, ул. „Доспат“, бул. „Прага“, бул. „Патриарх Евтимий“, ул. „Фритьоф Нансен“, бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, бул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Каменоделска“, ул. „История Славянобългарска“ и бул. „Княгиня Мария Луиза“. В списъка влизат и бул. „Пенчо Славейков“ и „Константин Величков“, информира общинската фирма.

По време на ремонтите ще бъде извършена и профилактика и рехабилитация на енергийни и водогрейни котли, паропроводи, спирателна и предпазна арматура, електрически, водоочистващи и газоснабдяващи съоръжения, магистрални топлопроводи и други. Паралелно ще се извърши ремонт от страна на „Софийска вода“ на магистралния водопровод, осигуряващ индустриалната вода за технологични нужди на ТЕЦ „София“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране