11.01.2023 | 11:16
Полша нарече позор предстоящите контроли между български и руски клубове
Левски е насрочил цели три контроли с руски тимове по време на лагера си в Дубай

Три тима от България нарушават „футболното ембарго“, което европейският футбол е наложил на руските клубове и ще проведат приятелски срещи с отбори от Русия, става ясно от руския футболен календар.

Освен родните Левски, Ботев Пловдив и Арда Кърджали топка с руснаците ще ритат още тимове от Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Рекордьор в това отношение е Левски, който е насрочил цели три контроли с руски тимове по време на лагера си в Дубай – това са отборите на Краснодар, Спартак Москва и Урал Екатерингбург. „Позор!“, написа по повод уредените контроли полският официоз „Спорт“. Недоволство от тези мачове с руснаци вече изразиха част от привържениците на Левски, а скандалът вече става и международен.

Руският футбол е низвергнат на клубно и национално ниво заради военната агресия на Руската федерация срещу съседна Украйна, която продължава вече почти година.

По време на летния подготвителен сезон руските отбори си останаха в страната и проведоха само вътрешни спаринги. През зимата решиха да поизлязат навън, в Европа не могат да кацнат, но Турция и Обединените арабски емирства са отворени за тях. В тези страни, освен екзотични тимове от третия футболен свят – Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, руснаците са си уговорили и спаринг партньори от Европа.

„Спартак Москва“ си е уредила противник от Европейския съюз, че дори два, в лицето на „Ботев“ – Пловдив и „Левски“. С европейци от Кърджали ще играе и „Динамо Москва“. Московският клуб ще се срещне с „Арда“ – Кърджали. Чуждите медии отбелязват, че предстоящата среща не предизвиква емоции в спортната преса у нас, където се радват, че кърджалийският тим ще играе с „руски гигант“. След българите динамовци ще имат мач и с „Борак“ – Баня Лука, Босна и Херцеговина.

Руският ЦСКА от своя страна информира в сайта си, че ще проведе срещи с ФК „Шкупи“ от Северна Македония. В Скопие засега цари тишина за този спаринг, въпреки, че позицията на Северна Македония по отношение на войната в Украйна е еднозначна. ЦСКА ще играят и със сръбския „Партизан“, но за разлика от мачовете с българските клубове, това не е толкова шокиращо предвид близките приятелски отношения между Белград и Москва.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране