24.11.2022 | 11:38
Поляк брани българската енергетика: Не затваряйте ТЕЦ-овете, ще станете като в дискотека! Вземете пример от Полша!
Кажимеж Станкевич е е участвал в строителството на най-големите централи у нас

Битовите сметки за ток ще скочат болезнено, ако Европа затвори ТЕЦ-овете в България“. Това заяви полският енергиен експерт Кажимеж Станкевич пред камерите на „България он ер”. Той е участвал в строителството на най-големите централи у нас.

Топлоелектрическите централи, които произвеждат ток, са основна част от енергийната ни система. Затварянето дори и само на 40% от тях ще създаде проблем“, обясни Кажимеж Станкевич, който е работил по изграждането на АЕЦ „Козлодуй“, а след това участва в създаването на стратегически обекти като ПАВЕЦ „Чаира“ и централите в Маришкия басейн.

„Ще имаме дискотека в захранването с електрическата енергия, обаче това ще го плати обществото, както през 1994 г.“, заяви енергийният експерт.

Ако част от централите затворят, ще се разчита на водните централи и на АЕЦ „Козлодуй“. Но е възможно ядрената централа да не се справи. Пускането на нова ядрена централа ще отнеме най-малко 10 години от решението за построяването ѝ“, пояснява Станкевич.

Тъжен е фактът, че поляк брани българските централи повече от родния ни политически елит. Вчера хиляди български енергетици и миньори се обърнаха с остро отворено писмо до водещите български институции, в което молят Президентът да свика Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди бъдещето на въглищната енергетика. Работниците заплашиха с протести, ако вече подписаните ангажименти за затваряне на ТЕЦ- овете не се ревизират.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране