18.04.2022 | 14:05
Последният бастион на защитниците на Мариупол: хиляди се крият в „Азовстал“
Русия даде ултиматум на украинците да се предадат

Ултиматумът, който Москва беше дала на защитниците на Мариупол да се предадат, изтече и атаките срещу града бяха подновени. Хиляди украинци все още се намират в металургичния комплекс „Азовстал“.

Битката за металургичния комплекс „Азовстал“ в Мариупол продължава. По данни на местните власти в него се намират както украински военни, така и много цивилни. Те са се скрили там по време на обстрела на града от страна на руската армия, твърди Михайло Вершинин от полицията в Мариупол.

„Те не вярват на руснаците. Виждат какво се случва в града и затова остават в помещенията на завода“, казва Вершинин. Информацията за броя на цивилните, които се намират в „Азовстал“, не може да бъде потвърдена от независим източник.

Ултиматумът на Москва изтече

Големи части от Мариупол се намират под контрола на руските военни. Но се смята, че в огромния комплекс „Азовстал“, който включва и подземни съоръжения, се крият хиляди украински защитници.

Русия им постави ултиматум. До неделя те трябваше да се предадат. „Гарантираме, че животът на всички, който свали оръжието си, ще бъде пощаден“, заяви началникът на Националния център за управление на отбраната на руските въоръжени сили Михаил Мизинцев, цитиран от агенция ТАСС. Ако съпротивата продължи, „всички те ще бъдат унищожени“, заплаши той.

След като ултиматумът изтече, Русия продължи атаките си срещу Мариупол. Украинският генерален щаб съобщи за руски ракетни и бомбени атаки. Били са използвани и свръхзвукови бомбардировачи Ту-22М3. Предполага се също, че руски части се готвят за морска операция на пристанището в Мариупол.

Жертвите на обсадата може да са хиляди

Вчера президентът Володимир Зеленски предупреди, че убийството на украински войници в Мариупол ще доведе до преустановяване на преговорите за мир между Украйна и Русия. Според полицейския началник Вернишин около 100 000 жители са останали в Мариупол. Руските войски са ги принудили да разчистват развалини срещу храна, а телата, които са намерени, са били погребани в масови гробове, твърди той. Преди войната Мариупол имаше близо 400 000 жители.

Властите в Украйна и международните организации се опасяват, че след дългата обсада и постоянните обстрели цивилните жертви в Мариупол може да са хиляди. Пристанищният град на Азовско море е от стратегическо значение. Той се намира на маршрута между анексирания от Русия Крим и контролираните от проруските сепаратисти райони в Източна Украйна.

2 коментара

  1. ИванКо каза:

    Украйна както и Беларус си носят последствията от съседството си с Русия и неизбежния руски диктат. На този фон се питам кой от двамата съседни на Русия лидери Лукашенко и Зеленски постъпи в интерес на съществуването на народа си и съответно държавата си?

  2. Туск каза:

    Съд за Зеленски!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране