05.08.2022 | 18:06
Потрес от Нинова: БСП се отрече от тримата в кабинета
Корнелия нямало да носи политическа отговорност за Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев

БСП няма да носи политическа отговорност за действията министрите от служебния кабинет на Гълъб Донев, макар че те са членове на партията. Такова решение взе в петък Националният съвет. В него е записано, че партията се разграничава от действията им. Същото се отнася и за назначените за зам.-министри, както и за областни и зам.-областни управители.

В състава на кабинета влязоха Крум Зарков (правосъдие), Весела Лечева (спорт) и Явор Гечев (земеделие). Лидерът на партията Корнелия Нинова, която е в открит конфликт с Радев, даде да се разбере, че назначенията не са били съгласувани.  БСП смята, че президентът се е намесил неодпустимо във вътрешните дела на партията. И тримата министри не са били одобрени от БСП преди назначаването им.

И тримата министри са членове на същия Национален съвет на партията, който се разграничава от тях. Санкции срещу тях няма да има, разбра се от думите на Нинова. „Никога не сме имали намерение да ги изключваме и остават членове на БСП„, обясни Нинова. Поне един от тримата – Зарков – е част от силната вътрешна опозиция срещу Нинова в БСП. Той бе заявил и че ще се кандидатира за лидер на партията.

От лагера на вътрешната опозиция обаче гледат на нещата по друг начин. Преди началото на Националния съвет бившият регионален министър Костадин Паскалев определи като „странно“ отношението на партийното ръководство към президента и към кадрите на БСП във властта. Що се отнася до критиките на Нинова към Радев, Паскалев язвително коментира: „Това не са критики, това са някакви истерични излияния, които според мен нямат нищо общо със здравия политически разум.“ Той беше категоричен, че конфликтът с „Дондуков“ 2 ще окаже влияние върху изборните резултати на левицата, при това отрицателно.

Срещу битка с президента се обяви и Калоян Паргов, който наскоро беше възстановен от съда като член на Националния съвет, след като преди това беше отстранен от приближени на Нинова. „От 2 години повтарям, че с най-рейтинговия човек в държавата не бива да влизаш в конфликти, защото той има достатъчно голяма членска маса, която постави ясно разделението промяна и статукво“, заяви Паргов, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че няма да подкрепи наказателни мерки срещу партийните членове в служебното правителство.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране