22.08.2022 | 11:12
Потрес в Канада! Уволниха известна тв водеща заради побелели коси
58-годишната ЛаФлам е една от най-популярните тв водещи

Канадската телевизия Ctv освободи една от водещите си журналистки Лиза ЛаФлам 2 години преди да се пенсионира, защото се е появила на екрана с посивели коси. Зад решението на ръководството потърпевшата и част от обществото подозират сексизъм и дискриминация, свързана с възрастта ѝ.

58-годишната ЛаФлам е една от най-популярните тв водещи в страната и бе отличена тази година с Canadian Screen Award за най-добър национален водещ, припомня Guardian. Във видео в социалната мрежа Туитър тя разкри, че в края на юни е била информирана от компанията майка Bell Media, че договорът ѝ ще бъде прекратен 2 години по-рано от предвиденото след 35 години служба.

„Бях изненадана и все още съм шокирана и натъжена от това решение“, пише журналистката, като добавя, че е била помолена да запази новината в тайна за известно време. „На 58 години мислех, че все още имам много време да разказвам нови истории, които имат отражение върху нашето всекидневие. Ако от една страна бях съсипана, че напускам Ctv News по начин, който не е плод на мой личен избор, от друга страна искам да знаете, че да ви информирам беше най-голямата чест в моя живот и ви благодаря, че винаги сте били с мен“, обръща се към зрителите телевизионерката, отразявала най-значимите събития на нашето съвремие – избори, войни, природни катаклизми.

Висшето ръководство на телевизионния оператор твърди, че това е само „бизнес решение“ и смяна на посоката, наложена от „промени в навиците на потребителите“. Те вече обявиха заместника на ЛаФлам: 39-годишният кореспондент по вътрешна политика Омар Сакедина, мюсюлманин от индийско семейство, емигрирало от Уганда. Полемиките около преждевременното пенсиониране на побелялата Лиза ЛаФлам обаче продължават: телевизионни зрители, колеги от медиите и изтъкнати хора на изкуството като певицата Ан Мъри публично осъдиха решението и настояват за уволнения в мениджърския екип, отговорен за него.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране