03.04.2015 | 19:40
Повече простотия, по-малко мистика: В саваната скелет белее – оглозгани кости лежат
Многогодишният театър на Вежди

Водещ, bTV: …Като говорим сега за Италия и за Франция, нали българското злато ще е в Лувъра и ще откриваме и българския Лувър. Ще ви питам и за това. Обаче вчера ми хрумна нещо друго. Нали в Лувъра бяха едни от най-интересните сцени на “Шифъра на Леонардо” – не мога да не ви питам първо за политика, защото това мълчание според вас, на което ни бяхте подложили, беше част и от политическата обстановка.

Вежди Рашидов, културен министър: Докато закарам България в Лувъра, трябва да открия българския музей, трябва да…

В-щ: Каква е светата кръв на българската политика? Тази червена нишка тече ли и продължава ли да тече?

ВР: В какъв смисъл?

В-щ: Не знам. Има нещо винаги скрито, има някакъв шифър, има някакви тайни, задкулисие, има някакви тайни общества.

ВР: В българската политика?

В-щ: В българската политика.

ВР: Хайде стига бе!

В-щ: Всичко ли е открито според вас?

ВР: Аз гледах един филм навремето – “Цървули по дивия Запад”, хайде малко да не мистифицираме. По-скоро сега в Париж ще бъде нещо интересно, ще закараме Антон Дончев, много стар сценарий за филм и търсим начин да правим копродукция. Аз съм подписал с Франция за копродукция. Това е пътят на богомилите от тракийските земи през Италия до Франция. Тя може да стане от Дан Браун по-интересно нещо…

В-щ: Антон Дончев е подписал за това нещо?

ВР: …защото много мистика има в това. А в нашия живот има простотия повече, мистика не виждам аз. За това малко несериозно говоря.

В-щ: А в българската политика какво има? Знам, че не ви се говори за политика…

ВР: Какво й е на българската политика? Бедна държава, ниски бюджети, както и на мен не ми стига, аз винаги плача, че в Министерството на културата хората с висше образование, талантливи хора не заслужават, примерно всички читалища, библиотеки и музеи и галерии са с 350 лева заплата. Прощавайте, нормално ли е това? Хора с ценз, хора с образование.

В-щ: Правите ли нещо, за да я вдигнете тази заплата?

ВР: Правим, но малък е бюджетът. Сто пъти всеки обяснява и аз започвам да разбирам – ами вдигаме с 20 лева на пенсионерите. Толкова са възможностите. Опитвам се да имам повече, но за съжаление ги няма парите в кофичката, в кошница. Ние все викаме, но ги няма парите. Не са сложени, виждате цели квартали ток не плащат, данъци не плащат, това не плащат. Аз платих данъци навреме, те ми ги откраднаха от КТБ. (…)

В-щ: Вие успяхте ли пари да си спасите с цесии?

ВР: Направил съм цесии, но не съм ги спасил още. Като ги спася, ще уведомя всички. Те са си мои, не ги крада.

В-щ: Добре, тези въпросните два милиона ли?

ВР: Те са толкова, аз съм ги обявил в сайта на Сметната палата. Преди да стана министър съм си обявил всичко: имущество, жена, деца, баби, прабаби, пралели, всичко. Какъв е проблемът?… Платил съм си данъците. Платил съм за здравни, за субсидии, за болни, за прави, за криви, за крадци, за всички съм си платил. (…)

В-щ: Казват сега, че цесиите са кражба, сега се опитват и това да ни убедят.

ВР: Защо да е кражба? Крадат моите пари. Кое е кражба в цесиите? Цесиите са направени с едни хора, които дължат на банката кредити и той ти купува на тебе заема и на него му приспадат, той си връща остатъка от парите. Кое е кражбата? Кражба е в устите на тези, които само дрънкат. Вижте, с пълен стомах се пускат лесно газове. Те, дето са си лапнали и ги държат в дюшека, сега лесно говорят. Който е изгорял – е изгорял.

(…) Да ви обясня ли какво е КТБ нагледно, образно, нали съм художник?… КТБ е един слон, отгледан в зоологическа градина с хубава храна. Излизат едни с едни пушки, едни ловджии и гръмват слона. И веднага се нахвърлят тигри, лъвове, хиени, чакали и почват да ръфат. Излиза, че държавата вика – чакай бе, там има два зъба, слонови кости, да ги вземем, те са скъпи, да ги приберем поне тях. Сега със закона ще вземем и зъбите. Накрая минават едни лешояди да оберат каквото има по костите и както в саваната има само едни кости!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране