12.05.2023 | 15:59
ПП-ДБ прогнозира Сарафов на мястото на Гешев
Досегашният заместник на главния прокурор бил готвен от статуквото за негов наследник

„Смяната на Гешев със Сарафов, подготвяна от ГЕРБ и ДПС, не е съдебна реформа“, написа във фейсбук съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов.

Изказването му е по повод депозираното във ВСС предложение от членове на прокурорската колегия за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. То пък дойде ден след като Мария Габриел, кандидат за премиер с първия мандат на ГЕРБ-СДС, заяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета е да поиска оставката на Гешев заради уронване на престижа на съдебната власт.

Поводът прокурорската колегия да внесе искане за освобождаване на Гешев е разследването по т.нар. „опит за атентат“.

„На същото основание за злоупотреба с власт трябва да се поиска освобождаването от длъжност и на заместника му Борислав Сарафов, който без да има качеството на разследващ орган по конкретното дело се е явил на местопроизшествието, давал е указания на разследващите органи и е направил изявления пред медиите, с които е въвел в заблуждение обществеността“, пише още Атанасов.

Точно преди седмица ПП-ДБ поиска оставката на Сарафов заради “тежка манипулация“ за семейството в колата на Гешев. Новата коалиция тогава настоя и разследването по делото да бъде отнето от НСлС, ръководена от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, тъй като според тях нямало да се проведе всестранно, пълно и обективно.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране