21.10.2022 | 16:08
ПП за избора на Рашидов: Сложихме една фасада, която да прикрие невъзможността ни за съгласие
БСП вече е с партиите на статуквото, макар Нинова яростно да го отрича

Поздравления за вашия избор като председател, г-н Рашидов. Аз се радвам, че вече имаме председател и ще работим. Ние обявихме, че ще сме конструктивна опозиция и действаме като такава.

Това заяви от трибуната на парламента един от съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, след като депутатите избраха Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Ние издигнахме кандидат, но след като видяхме, че не събира подкрепа го оттеглихме. Поискахме 15-минутна почивка, за да решим дали да гласуваме „против“ или „въздържал се“. Поискахме 15-минутна почивка, за да тестваме какво е отношението към опозицията в този парламент. За съжаление видяхме, че отношението към опозицията в този парламент е – мнозинството прави каквото си иска. Това го изрече г-н Рашидов. Затова гласувахме „против“, разкри Асен Василев.
„Има причина три дни да избираме председател. Тя е, че не се позволява да се изказва различно мнение. Това, което се случва в парламента, е срам. Ние днес сложихме и избрахме една фасада, която да прикрие нашата невъзможност да постигнем съгласие. За някои това е стъпка напред, но аз не съм сигурен, че не е стъпка назад. Следващият път пак ще сложим фасада, но не съм сигурен, че така ще решим проблемите“, завърши Асен Василев.

„Не подкрепихме Вежди Рашидов, защото той е кандидатура на ГЕРБ. Ние казахме, че кандидатура на ГЕРБ няма да подкрепим“, добави малко по-късно Асен Василев в кулоарите на парламента пред журналисти.

„Смятаме, че длъжността председател на Народното събрание е много важна и идеята – дайте да изберем някой за председател, а после седемте зам.-председатели да ръководят парламента, не е добра. За нас тази длъжност не трябва да се заема от човек, който вчера обяви, че не иска да я заема“, припомни Василев.
„Вчера г-н Рашидов наложи тон, който започна да отблокирва процеса и това е изключително важно. Но днес видяхме един по-друг тон, в който ГЕРБ подвикваха на г-н Рашидов какво точно да прави, включително и да не даде 15-минутна почивка. Аз съм изключително радостен, че парламентът ще работи, но това е фасада, зад която се скри невъзможността да се избере нормално председател на НС. Това, което се случва в момента, е невъзможност за постигане на нормален разговор. Сега сложихме една фасада и казахме – уж нещо се случи, уж нещо ще правим. Още на първия мандат тези проблеми ще се върнат, защото те не са решени“, каза още Василев

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране