22.06.2022 | 19:20
Правителството на Петков падна!
Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата ни история, което беше свалено с вот на недоверие – за провал във финансовата и икономическата политика, както го обявиха от опозицията.

Срещу него гласуваха 123-ма депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“. Подкрепиха го 116 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ, в които влизат и 6-има отцепници от партията на Слави Трифонов. Горчивата равносметка за Кирил Петков е, че прекара на премиерското кресло малко повече от половин година.

Резултатът от вота на недоверие няма особено значение за ПП, тъй като формацията ще състави отново правителство, ако сегашното падне. Това се разбра от коментар на премиера Кирил Петков пред bTV около час преди гласуването. По думите му, вотът ще определи кой къде стои в настоящия парламент и съответно на кого може да разчита ПП за евентуален следващ кабинет.

Петков обясни, че след вота, ПП ще отправи покана към „всеки един депутат, който иска да бъде независим и да бъде част от едно независимо правителство, от едно независимо мнозинство“. Той смята, че става въпрос за 7-8 човека, които ще помогнат на сегашната управляваща коалиция да възстанови парламентарното си мнозинство. „Единственото, което има значение, е дали в следващите 10 дни ние ще можем да убедим 10 депутати да застанат с нас, не защото са сметнали нещо политически, не защото искат да направят някаква лична кариера, а защото са повярвали, че отговорността им към България е по-важна от всичко друго“, обясни премиерът.

По въпроса с кого не би разговарял той изреди имената на Ахмед Доган, Делян Пеевски, Бойко Борисов, Костадин Костадинов, Слави Трифонов и Тошко Йорданов.

Петков подсказа, че предпочита да остане премиер със същия екип в кабинета. На практика той отвхвърли и хипотезата, че вицепремиерът Асен Василев може да го замести начело на правителството. „Какъв е смисълът от това? Той е най-добрият министър на финансите, който България може да има“, настойчиво каза Петков. За председател на парламента категорично посочи неотдавна сваления от този пост Никола Минчев.

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    Слава Болгарии!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране