26.04.2021 | 21:33
Предсрочните парламентарни избори ще бъдат около 15 юли
Отказът на "Има такъв народ" да състави правителство е напълно очаквано решение, президентът няма да връчи третия мандат на БСП, убеден е Кънчо Стойчев

Социологът Кънчо Стойчев в интервю за Агенция „Фокус“.

Фокус: Г-н Стойчев, тази сутрин лидерът на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви през социалните мрежи, че номинацията на партията за премиер на страната е световният шампион по шахмат Антоанета Стефанова, както и че ще върнат мандата за съставяне на правителство веднага щом им бъде връчен от държавния глава. Как оценявате това решение и въобще отказа на „Има такъв народ“ да опита да състави правителство?
Кънчо Стойчев: Напълно очаквано решение. Още в самата изборна нощ, когато правих анализа на първите резултати, макар и предварителни, казах, че това ще бъде най-вероятният изход. Днес виждаме, че това, което считах за най-вероятно, то се случва. Няма как да се управлява в една коалиция, в която тепърва се запознават. Не съм сигурен дали се и познават участниците. Коалиция означава доверие, единомислие и т.н. Това няма как да се случи. Така че това е логично и очаквано действие, няма никаква изненада. Също така, очаквам, че третият мандат, независимо на кого бъде даден от президента, също да не е успешен. Тоест, към днешна дата вървим към предсрочни избори с огромна вероятност. Пак казвам, винаги има няколко малки процента шанс за нещо друго, но така или иначе, това е логичното, което наблюдаваме и най-вероятно ще се случи.
Фокус: На кого според Вас ще бъде връчен третият проучвателен мандат? Бихте ли се ангажирали с прогноза?
Кънчо Стойчев: Разбира се, че според мен ще бъде връчен на БСП, която е и трета по ред политическа сила. Тоест, президентът в една предизборна за него ситуация едва ли ще отиде в тежка конфронтация с партията, която на предишните избори го издигна. Едва ли му е необходимо това. Така че най-вероятно мандатът ще отиде при БСП.
Фокус: Защо според Вас няма и БСП да успее да състави правителство?
Кънчо Стойчев: Просто защото не се сещам с кого ще управлява. Единственият вариант е да е с ГЕРБ или с тяхната подкрепа. Но ако Корнелия Нинова искаше да направи това, тя щеше да го направи преди 4 години. Тогава тя беше поканена от Бойко Борисов да заеме най-високия пост в държавата, а това е председател на Народното събрание, и да правят коалиция. Тя отказа категорично и 4 години води неистова битка и вътре в партията, и извън нея. Сега изведнъж какво да приеме? Да направи с подкрепата на ГЕРБ, за да може на първия месец или след пет дни да падне и да загуби мнозинство в парламента при първия завой и само да се изложи? Не се сещам за нито една разумна причина това да се случи. Колкото до комбинация между нея и останали играчи в парламента – очевидно виждаме позицията на Слави Трифонов. Той няма да подкрепи никого в този парламент. Остават 4 партии. Простата аритметика показва, че даже всички тези 4 партии да се договорят, направете сбор между депутатските места на ГЕРБ и на Слави Трифонов. Те са над 121. Трябва да се върви към правителство на малцинството. В някои страни подобни формули работят успешно, но в България това не може да проработи.
Фокус: Както и Вие казахте, ако и третата партия не успее да състави кабинет, процедурата е ясна – вървим към служебен кабинет и нови парламентарни избори. Какъв служебен кабинет очаквате да излъчи държавният глава Румен Радев?
Кънчо Стойчев: Служебен. Повече от това едва ли ще намерите някой, който да Ви отговори. Кабинет за 60 дни.
Фокус: Кои според Вас са възможните дати за насрочване на нови парламентарни избори?
Кънчо Стойчев: Няма възможни и невъзможни дати. Има закон. Кога ще изтече процедурата не мога да кажа, но знаете, че още вторият мандат не е връчен. Ако той бъде веднага отказан, президентът има право да забави, не е задължен веднага да даде третия. Така или иначе, оттук нататък и самият президент ще започне да брои дните и датите. Знаем, че след неуспешен трети мандат, започва да тече 60-дневен срок, в който е назначено служебно правителство. Едва ли ще върви да прави избори през август. В този смисъл просто можем да сметнем, че всички тези процедури ще приключат веднага след великденските празници. Значи, ако до 15 май тази ролетка се завърти, изборите са много ясни кога са – около 15 юли. Броят се 60 дни. Горе-долу преди края на юли ще се състоят тези избори.
Фокус: Какви са очакванията Ви от едни нови парламентарни избори? Добро решение ли са за страната?
Кънчо Стойчев: Въпросът не е дали е добро решението, а дали има друго такова. Според мен няма друго. Така, както са раздадени картите от гласоподавателя, беше ясно, че няма да може да се състави кабинет. Затова най-нормалното и здравословно нещо в една демократична система са избори. Това, че са чести, да, може би не е най-добрият вариант, но е начинът да се прочисти политическата вода. Както мръсната вода в реката трябва да мине през много камъни, така и мръсната политическа вода трябва да мине през много избори, за да се пречисти. Няма друг начин. Това е единственият, така че е излишно да разсъждаваме дали е добре, или не, а просто трябва да се готвим за новите избори, да мислим за кого ще гласуваме и да го направим умно, така че да може следващият път да се състави устойчиво правителство. Ако и тогава не може да се направи, няма нищо страшно, пак ще отидем на избори. В европейската история има много случаи, когато се е вървяло през два-три-четири пъти последователни бързи избори. Не това е фаталното за страната. Фаталното е, ако държавата не поддържа диалог, ако политическите сили не разговарят помежду си, ако схващат политиката като война. Това не бива да се прави. Политиката е изкуство на договаряне. Тя винаги е свързана с компромиси. Ако някой ни каже, че има безкомпромисна политика, то вероятно това е вид фашизъм, но и в него вероятно има някакви компромиси. Политика означава компромис, договаряне и диалог. Ако разбере българинът това и застави своите избраници да се договарят, ще се оправим.
Фокус: Може ли да очакваме някакви изненади от гледна точка на изборните резултати?
Кънчо Стойчев: Не виждам някакви феноменални промени. Не очаквам никой да спечели 120 депутатски места и да има мнозинство. Твърде вероятно е партията на Слави Трифонов да увеличи подкрепата си. Може би ГЕРБ мъничко ще намали подкрепата си, но какво чак такова значение ще има примерно, че при едни следващи резултати ще си разменят местата? Аз не виждам нещо по-лесно да се случи след това. Напротив, реална е възможността и нови партии да влязат и да имаме една по-голяма фрагментираност. С това искам да кажа, че едни нови избори, които са неизбежни, не означават непременно, че след тях ще е много по-лесно да се състави кабинет. Да, сега на много политици им изглежда невъзможно, но може би след следващите избори ще им изглежда още по-невъзможно, така че трябва да мислят добре с главите си.
Фокус: Нека завършим разговора си с това каква оценка поставяте на сегашния парламент? Какви са сигналите, които той излъчва към българското общество?
Кънчо Стойчев: На парламент на три дни не е редно да се поставя оценка. Това е току-що формиран парламент, който няма и едни цели 7 дни постоянна работа. Имаше две-три събирания, така че по никакъв начин не се ангажирам да поставям оценка на нещо, което още не е проходило.
Правилно си търсят начин народните представители да хванат важните въпроси, но те изискват време. Очевидно са притеснени от времето и по-голямата част разбират, че животът на този парламент ще е малък. Те са изправени пред задачата за къс период да свършат, ако не всичко, то поне нещо. Да, виждаме, че ще има промени в Изборния кодекс. Те са необходими и всички ние имаме кръвна заинтересованост, когато и да са изборите, те да са максимално честни и прозрачни. Има какво да се направи в България за честността и прозрачността на тези избори – дано го направят тези депутати.
Фокус: Какво е Вашето мнение по отношение на наложения мораториум върху част от държавните органи? ГЕРБ днес внесоха и жалба до Конституционния съд.
Кънчо Стойчев: Мисля, че е излишно в момента. Не мисля, че е излишно да се установи истината, да се разследва предишно управление, да се търсят проблеми, но да се тръгва с презумпцията за виновност, винаги ме е дразнило. В една демократична система трябва да доминира презумпцията за невинност и чак когато има факти, разкрития, съдът и прокуратурата се изкажат по въпросите, тогава да се тръгне към оценките. Така да се тръгва с това, че всички са престъпници, не е здравословно. То обикновено се връща като бумеранг. Не е далновидно решение.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране