18.01.2022 | 11:54
Предупреждават за катастрофални последствия от 5G
5G мрежата може да направи значително много самолети с големи размери неизползваеми

Мениджъри на американски пътнически и товарни авиопревозвачи предупреждават, че пускането в експлоатация на 5G технологията може да доведе криза с „катастрофални“ последствия. Американските компании AT&T и Verizon се готвят да пуснат 5G услугите в сряда, предаде БНР.

В писмо до администрацията на президента Джо Байдън, цитирано от Ройтерс и Агенция Франс прес, мениджъри от авиокомпании като American Airlines, Delta Airlines, United Airlines, както и UPS и FedEx казват, че разпространението на услуги по 5G мрежата може да направи значително много самолети с големи размери неизползваеми и това да окаже влияние на десетки хиляди.

По-рано Федералната администрация по авиация (FAA) предупреди, че пускането на новата технология може да доведе до потенциална намеса в работата на уредите на самолети като висотометри и да окаже влияние в случаи с намалена видимост. AT&T и Verizon миналата година след като спечелиха право да пуснат 5G технология се съгласиха да създадат буферни зони около 50 летища. Те също се съгласиха да забавят пускането до тази сряда. Авиокомпании призовават 5G технологии да има навсякъде, освен на около три километра от писти.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране