02.12.2021 | 20:37
Преговорите за кабинет: Търси се пост за Нинова
Председател на парламента може да стане човек от "Продължаваме промяната"

Преговорите за бъдещото правителство продължават, но изглежда, че през последните дни основно се търси пост за лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова. Позициите, за които тя се спряга, се сменят за часове на фона на твърденията ѝ, че в задкулисни договорки тя не участва.

Участници в преговорите първо заговориха, че председателят на БСП иска да е силов вицепремиер, но това ѝ е било отказано. После неофициално изтече информация, че ще стане председател на парламента вместо Ива Митева от „Има такъв народ“. Сега се твърди, че Нинова може да стане вицепремиер, който да отговаря за държавните предприятия. За новия пост съобщи OFFNews.

Такъв ход обаче би бил изненадващ, защото и до днес редовната атака на ГЕРБ срещу Нинова е за участието ѝ в приватизацията на „Техноимпекс“ в края на 1990-те години като шеф на дружеството и притежаваните от нея акции в новия собственик на държавната фирма. Не е изключено сегашното искане да има за цел Нинова всъщност да получи друг пост, който да звучи по-приемливо. Освен това „Демократична България“ и „Има такъв народ“ вероятно не биха приели подобно решение, а ако то е сериозно – може да се превърне в причина поне една от двете формации да се откаже от подкрепа за кабинет на „Продължаваме промяната“.

Няколко часа преди неофициално да се заговори за поредния пост, спряган за Нинова, тя отрече да се е договаряла да бъде първи ротационен председател на Народното събрание, както беше предвидено според писмо на ръководството на участващата в „Демократична България“ партия ДСБ до членовете на Изпълнителния ѝ съвет. Довчера участници в преговорите признаваха, че тя действително ще стане шеф на парламента. Преди това за поста се спрягаше Ива Митева от „Има такъв народ“, а сега според източници на Mediapool е възможно председател на НС да стане човек от първата политическа сила – „Продължаваме промяната“ на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Представители на партии в евентуалното бъдещо управление посочиха, че има размествания и в съотношенията между партиите, като „Има такъв народ“ ще получи не първоначално предвидените 3, а 4 министерства. Очаква се министър на регионалното развитие да стане Гроздан Караджов, който беше проектоминистър на транспорта в един от неосъществените кабинети на ИТН през лятото.

По-рано в четвъртък Нинова поиска обща лидерска среща, на която да се изчистят противоречията между партиите. Малко преди искането на Нинова депутатът от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров обяви, че „текат лидерските преговори“ и се очаква до часове да бъде подписано коалиционното споразумение. Нинова официално обяви, че подпис няма как да има преди другата седмица, защото трябва да има одобрение на документа от Националния съвет на БСП. Решения за подписване на споразумението трябва да вземат и ръководствата на партиите в „Демократична България“ и няма как това да стане за няколко часа.

Обща лидерска среща не е имало, но Асен Василев и Кирил Петков са се срещали поотделно с останалите формации през деня.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране