22.06.2015 | 12:51
Прецедент – прекратиха правомощията на Общинския съвет в Павел баня
Кметът Станимир Радевски видя зависимост от ДПС
С решение на Общинската избирателна комисия в Павел баня са прекратени предсрочно правомощията на целия Общински съвет. В 14 часа общинските съветници се събират на извънредно заседание, предаде БНР.Извънредното заседание на Общинската избирателна комисия пък е приключило към 18 ч. в петък, когато за първи път от много време председателката на комисията Цанка Христова успяла да събере 10 от нейните членове.

Решението за прекратяване на правомощията на целия Общински съвет, което е прецедент в историята на страната, е на основания член 27, ал.1 от Закона за местната власт и местното самоуправление, според който, ако в продължение на три месеца Общинският съвет не е заседавал, той се разпуска и се насрочват извънредни избори до три месеца.

Христина Петрова, председател на Общинския съвет, каза, че свиква извънредното заседание днес с една-единствена точка – приемане на декларация до президента, премиера, председателя на Народното събрание и главния прокурор, в която това решение на Общинската избирателна комисия ще бъде определено като саботаж на местната власт. По думите ѝ до тази сутрин протокол от заседанието на Общинската избирателна комисия не е публикуван на страницата на ЦИК в интернет, както изисква законът.

Според кмета на общината Станимир Радевски дотук се е стигнало, тъй като решенията на Общинския съвет са били силно зависими от волята на Иса Бесоолу – съветник от ДПС, чийто мандат трябваше да бъде прекратен още преди три години, когато тогава в сила влезе присъдата му за корупционна сделка.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране