03.02.2023 | 14:57
Президентът нареди на служебния кабинет да започне битка с бедността
Участниците в предизборната кампания ще оправдават с вас провалите си и ще си приписват успехите ви, предупреди той министрите си

С много комплименти и поздравления за свършената работа президентът Румен Радев посрещна днес на „Дондуков“ 2 членовете на служебното правителство, които преназначи на постовете им. Единственото ново попълнение в кабинета, от който държавният глава очевидно се чувства силно доволен, е Найден Тодоров, който става културен министър на мястото на Велислав Минеков. На последния Радев изрази благодарността си, защото „се раздаде докрай за справяне с проблемите в културата и за развитие, и за отстояване на българската култура у нас и в чужбина“, както се изрази президентът.

В словото си Радев започна с описание на наследството, оставено на служебното правителство от кабинета „Петков“. Той недвусмислено показа, че го смята за много тежко с фрази като „блокирани институции, подивели цени, одобрени европейски програми за нула лева, интерконектор в насипно състояние“ и много други подобни. „Въпреки ограничените инструменти на една изпълнителна власт без парламентарна подкрепа, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате наследените кризи, да проведете честни избори и да откриете нови възможности за възходящо развитие на страната“, похвали президентът работата на своите министри. Като пример очаквано посочи бурната дейност която заедно с кабинета той разви в енергийната сфера, където, по думите му, „само за няколко месеца бе извършен истински скок“.

В същото време, държавният глава наблегна, че цените на стоките от първа необходимост продължават да растат, а българите – да обедняват. Затова открои като основни приоритети на правителството в бъдеще гарантиране на покупателната способност на хората, борбата с обедняването и подкрепата за най-уязвимите групи от населението. Подчерта, че правителството трябва усилено да продължи, също така, работата по модернизацията на армията – друга задача, която живо интересува президента.

Радев използва случая, за да удари по Народното събрание и големите политически формации. „Очаквам и да продължите усилията за укрепване на държавността, правосъдната реформа, борбата с корупцията, въпреки абдикацията на парламента по тези теми, и невъзможността, или нежеланието, да вземе необходимите решения, внесени от вас“, посочи той. Накрая предупреди хората си, че ще станат мишена на политиците по време на предизборната кампания. „Партиите отново не намериха смелост да поемат отговорност за управлението в трудни времена за страната ни. Най-вероятно част от участниците в кампанията ще опитат да извлекат дивиденти на ваш гръб, да ви провокират ежедневно, да оправдават с вас собствените си провали и да си приписват вашите успехи“, изтъкна той. И ги посъветва да не се намесват в кампанията и да не вземат страна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране