19.11.2022 | 10:45
Президентът отказа да помилва Иванчева – поискала рушвет и от негов приятел
Умишлено забавили с 6 месеца присъдата за подкуп на бившата кметица– изчакали бебето й да поотрасне

Президентът Румен Радев е отказал да придвижи чрез вицето си Илияна Йотова указ за помилването на осъдената за подкуп бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, научи „Уикенд“ от отлично информиран свой източник. Според думите му, Радев е дал становище след консултация с юридическия си екип, че Десислава Иванчева не трябва да бъде помилвана, тъй като щяло да се създаде опасен прецедент – в бъдеще подсъдими щели да търся възможност за измъкване от наказателна отговорност чрез зачеване.

Твърди се, че Радев е коментирал надълго и нашироко казуса с Десислава Иванчева с конституционния съдия Янаки Стоилов, със служебния министър на правосъдието Крум Зарков и с приближени до него мастити юристи. Всички те изразили становище, че Иванчева не трябва да бъде амнистирана въпреки шумната обществена подкрепа, която получава. „Цели 9 съдии от три различни съдебни инстанции са дали осъдителни присъди, няма нито един с особено мнение. Ако мотивите на съдиите бъдат пренебрегнати с лека ръка,  уличното право ще триумфира над правосъдието“, било становището на всички юридически съветници на Радев.

Неофициално се твърди, че сред мотивите на президента да не помилва Десислава Иванчева е, че той бил наясно с нейните корупционни практики. Месеци преди да бъде показно арестувана заедно със заместничката си Биляна Петрова след приет рушвет от Александър Ваклин на 17 април 2018 г., злочестата бивша кметица на „Младост“ си поискала подкуп и от строителния бос Цветомир Владимиров, познат като Цецо Барокото. На него му било казано, отново чрез посредника Петко Дюлгеров, че ако иска да придвижва проектите си в „Младост“, ще трябва да изгради градинка с детски съоръжения за 80 000 лева, както и да плати 100 000 евро.

Разправят, че Цецо Барокото лично се оплакал на президента Румен Радев от рекета, на който е подложен. Бизнесменът минаваше за близък до държавния глава в онзи период и често се срещаше с него, тъй като синът на Радев – Георги, беше звездата на юношеския частен футболен клуб „Бароко“, финансиран от строителния предприемач.

Преди дни строителят Александър Ваклин публично призна, коментирайки присъдата на Иванчева, че освен него, още четири строителни фирми са били рекетирани за пари от нея. Нито един обаче не поискал да стане свидетел на прокуратурата и да й даде белязани пари, за да не си навлича проблеми и да бъде влачен по съдилища. „Уикенд“ неведнъж е писал, че основната мишена на Иванчева по време на кметуването й бяха турците от „Гаранти коза“. Още през ноември 2017 г. от турската строителна компания сигнализират прокуратурата, че са обект на постоянен рекет от приближени до кметицата.

Според твърдението им, заместник кмета на „Младост“ Биляна Петрова е поискала 10 апартамента и 25 паркоместа в новостроящия се мегакомплекс „Гранд Каньон”, където трябваше да бъдат издигнати 3 небостъргача, огромен търговски център и голям парк с изкуствени езера. Изнудването е станало чрез посредник, а един от босовете на „Гаранти Коза“ информирал прокуратурата, но впоследствие отказал да участва в постановка по задържането й. Години по-късно „Гаранти коза“ обяви фалит, а стотици наивни купувачи на престижни жилища „на зелено“ пиха по една студена вода.

Миналата сряда Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров бяха окончателно осъдени съответно на 6, 5 и 4 години затвор от Върховния касационен съд, а ден по-късно и въдворени в затвора. Присъдата на Иванчева предизвика вълна от негодувание, тъй като тя роди само преди година – на 18 ноември 2021 г. Последваха масови призиви Иванчева да бъде помилвана, като до този момент до президентската институция са изпратени над 9 000 молби за помилването на осъдената за подкуп бивша кметица. „Уикенд“ научи, че именно заради бебето на Десислава Иванчева съдията Спас Иванчев, председателстващ тричленния състав на Върховния касационен съд, е забавил присъдата с 6 месеца.

„Съдията по делото трябваше да се произнесе още през март, но тогава бебето на Иванчева беше само на 3 месеца. Съдиите умишлено забавиха мотивите си с няколко месеца, за да може майката на Иванчева да поеме грижите за поотрасналото бебе и то да не бъде давано за отглеждане при социалните. Майката на Иванчева нямаше да може да се грижи сама за 3-месечно пеленаче и то вероятно щеше да й бъде отнето“, коментира пред „Уикенд“ магистрат.

Десислава Иванчева роди точно преди година на 48-годишна възраст първородния си син Валентин-Александър, след като миналата пролет зачена чрез ин витро процедура и след като вече беше осъдена за взимане на подкуп на две съдебни инстанции. Неофициално се твърди, че „баща“ на идеята за забременяването й е нейния адвокат Николай Хаджигенов.

„Да, мнозина са прави, че е Иванчева не е най-големия престъпник в държавата и че трябва да бъде съжалявана заради това, че оставя бебето си само. Но има и друга гледна точка – при положение, че е подсъдима и че е осъдена на две инстанции, тя решава да забременее по изкуствен път и да роди, което е крайно безотговорно решение към собственото й дете. Тя не може да не е осъзнавала риска да остави бебето си заради влизане в затвора“, коментира казуса с Десислава Иванчева столичен магистрат.
Майката на злополучната кметица пък заяви, че дъщеря й е направила нервен срив в Сливенския женски затвор малко след въдворяването си. „Деси е боец, силна личност, но не знам дали ще преживее това. Тя се надяваше на справедливост”, коментира през сълзи възрастната жена.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране