03.06.2023 | 18:03
Президентът приветства “новото служебно правителство“ от Анкара
Реджеп Ердоган положи клетва като президент за трети мандат

През две от последните три години президентът Румен Радев управлява страната със своите служебни правителства, което доведе и до езикова грешка от негова страна по време на изказване пред журналисти при посещението му в Турция в събота.

Пред репортери от националните телевизии Радев първо подчерта нарастващата роля на Турция в региона и посочи, че служебното му правителство е започнало съвместни проекти с властите в Анкара в сферите на транспорта, инфраструктурата и енергетиката.

„Силно се надявам, че новото служебно правителство ще се възползва от постигнатото и ще довърши започнатото“, каза Радев, цитиран от БТА. Той бе поправен от журналист и веднага се извини с уточнението, че се е объркал заради твърде голямото „одумване на служебното правителство“.

При връчването на втория мандат за съставяне на правителство на “Продължаваме промяната – Демократична България“ в понеделник президентът Радев безпрецедентно се намеси в делата на парламента и призова Николай Денков да върне мандата неизпълнен. При провал на втория мандат е много вероятно “новото служебно правителство“ на Радев“ да довърши започнатото“.

„Бъдещият редовен кабинет трябва да следва курса, който ние зададохме, не просто да има увещания и разговори. Няма експертни кабинети. Да, съставен е от експерти, но политическата отговорност ще бъде носена от партиите, които застават зад това правителство. Много скоро ще проличи коя партия каква доминация има в съответните министерства“, каза президентът.

Радев поздрави турския президент Реджеп Ердоган за поетия ясен ангажимент за възпирането на имигрантите, идващи към границите на ЕС.

„С този нов мандат на президента Ердоган аз очаквам, че Турция ще работи още по-усилено в помощ на всички ни за опазване на външните европейски граници“, каза Радев. В българската делегация депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов, което президентът определи като знак за приемственост.

„В близките дни трябва да открием разширението на КПП „Капитан Андреево“. Предстои подписване на меморандум за втора жп линия между Елхово и Одрин. Проектира се и отсечка между Лесово и АМ „Марица“, за да се раздели огромният поток от тирове и влакове на две. Като бонус, предвидено е изграждане на пешеходен мост при Резово“, каза президентът.

Според него „България и Турция имат ключово значение за бъдещето на Европа“, а “пътят е на взаимно сътрудничество при уважение на суверенитета“.

В събота с тържествена церемония във Великото национално събрание в Анкара турският президент Реджеп Тайип Ердоган положи клетва за трети мандат като държавен глава.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране