13.03.2023 | 15:17
Президентът спасил от уволнение шефа на Народния театър
Актьорите питат театъра имал ли е договор с дъщерята на Велислава Кръстева

Бившият министър на културата Велислав Минеков подготвил заповед за уволнение на директора на Народния театър Васил Василев, но не успял да му я връчи. Причината е, че Василев излязъл в болничен. Проф. Минеков пък бе единственият сменен министър при преназначаването на служебното правителство на Гълъб Донев.

Румен Радев даде втори мандат на кабинета „Донев“ на 2 февруари. Държавният глава замени министъра на културата Велислав Минеков с Найден Тодоров. Смята се, че Радев е отстранил Минеков именно заради конфликта в Народния театър „Иван Вазов“ и заради това, че той е взел страната на кръга около Александър Морфов. Последният пък бе уволнен от Васил Василев преди около две седмици.

Днес в БТА-София бе дадена пресконференция от противници на директора на театъра. В нея участваха актьорите Камен Донев, Валери Йорданов и други. Модератор на събитието бе проф. Георги Каприев. „Заповедта за уволнение на г-н Василев е била подготвена от г-н Минеков, но просто г-н Василев тогава се разболява и е в болничен, докато не сменят г-н Минеков – също може би е случайност. Задавам го като въпрос. Знаете, по закон не може да бъде уволнен, докато е в болничен“, обясни Валери Йорданов.

Той посочи примери за потенциални конфликти на интереси. Той каза, че финансовият одитор на театър е съпартиец на Васил Василев и призова журналистите да проверят това. В серия от разследвания Mediapool установи, че Василев дори и в момента е в ръководството на партия със стилизирана петолъчка – Българска прогресивна линия. Оказа се, че Василев е назначил в театъра като финансов контрольор съпартиеца си Лало Кирилов, а за графичен дизайнер – Николай Димитров, който е син на съпартиеца му Асен Димитров.

Валери Йорданов попита съществуват ли наистина договори на Народния театър с фирмата „Инфлуенсър БГ“, която е на дъщерята на назначената от Василев за пиар на театъра Велислава Кръстева, която бе дългогодишен пиар на ДПС. Той попита и защо липсва информация за този договор и за договора с „Инса ойл“ в официален одит.

За същите договори говореше и бившият министър на културата Велислав Минеков.

„Вътре има някои неща, които са много смущаващи. Има някакви взаимоотношения с фирмата „Инса ойл“, които не са били показани в одита. Другото, което не е в одита, е фирмата „Инфлуенсър бг“, която е собственост на дъщерята на пиарката Кръстева (Велислава Кръстева, бивш дългогодишен пиар и на ДПС – б.а.). Не казвам, че има нещо нередно, но нямам документите, които да покажат, че всичко е нормално“, каза тогава Минеков пред бТВ.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране