16.09.2024 | 10:44
Президентството: Частни визити на държавници не изискват знамена
Съветникът Димитър Стоянов обясни защо е липсвало северномакедонското знаме в президентството

По време на посещението на президента на Република Северна Македония в София не е поставено в гербовата зала на президентството не е било сложено македонското знаме, тъй като визитата на Гордана Силяновска – Давкова беше по повод културно мероприятие – не е нито държавно, нито работно. Такива посещения не изискват стриктно спазване на държавния протокол, обясни пред БНТ бившият служебен министър и настоящ съветник на президента Румен Радев – Димитър Стоянов.

Посланикът на България Желязко Радуков трябва да се яви днес на разговор в Министерството на външните работи на РС Македония. В съобта от кабинета на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова съобщиха, че ще поискат обяснение от българска страна заради липсата на македонското знаме по време на срещата с българския президент Румен Радев.

Стоянов изтъкна, че срещата между Румен Радев и Гордана Силяновска – Давкова е преминала изключително конструктивно и в добър тон. Договорени са бъдещи държавни посещения в РСМ и България. Стоянов определи това като крачка напред в диалога между двете страни.

На въпрос дали посещението на президента на РСМ е било провокация, Димитър Стоянов отговори, че не би желал да говори за провокация в този случай, докато търсим крачка напред в развитието на нашите отношения. „Да се намесват знамена в тази ситуация не е коректно. Да разбирам ли, че ако някой държавник от съседна държава дойде да пие кафе в България, трябва да сложим знамената ѝ в заведението? Излишно изостряне на обстановката“, коментира той.

Гордана Силяновска посети София в петък заради представлението на „Набуко“ в Софийската опера, изпълнено от състава на Македонската национална опера и балет. С нея трябваше да бъде и президентът Румен Радев, но заради трагедията с двамата загинали пилоти край „Граф Игнатиево“ той не отиде в операта.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране