04.06.2023 | 10:57
Примката около Борисов се затяга! Гешев ще бъде изслушан в Страсбург за „Барселонагейт“
Заседанието ще е на 13 юни

Две седмици, след като поиска имунитета на Бойко Борисов и докато е в процедура на освобождаване на ВСС, Иван Гешев ще гостува в Страсбург и ще бъде изслушан от правната комисия на Европарламента, в която членува подалата сигнала за къщата в Барселона Елена Йончева. Очаква се пред евродепутатите главният прокурор да разкаже подробности от схемата за пране на пари, в която твърди, че е замесен бившият премиер на България. Гешев вече поиска имунитета на Борисов, за да го обвини в пране на пари за къщата в Барселона.

Главният прокурор Иван Гешев ще присъства на извънредното заседанието на групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права, потвърдиха пред Труд News от Европарламента.

То ще е на 13 юни в Страсбург и ще се обсъжда цялата обстановката у нас. Глобалната тема е проблемът с върховенството на закона в България, а „Барселонагейт“ ще бъде включена като пример за системното му нарушаване. За заседанието първо бе съобщено от пресофиса на Елена Йончева в петък, която е и единственият български евродепутат в групата. Йончева подаде и сигнала до европейските институции сигнала за къщата в Барселона.

От съобщението стана ясно, че са поканени за изслушване представители на Министерството на правосъдието, на прокуратурата и на неправителствени организации. Очаква се Иван Гешев да сезира ЕП и ЕК за опита на политици от ЕНП да прилагат схеми за запазване на имунитета и от наказателно преследване известен български и европейски политик.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране