25.11.2021 | 10:07
Принудително ваксиниране в България няма да има
Премиерът Стефан Янев обеща отпадане на зеления сертификат

Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Това каза в интервю за БНТ премиерът Стефан Янев.

„С екипа от специалисти решихме, че приоритет ще бъде функционирането и запазването на здравната система – да не се допуснат случаите, като онази година, когато хора буквално умираха по стълбите пред болниците. Всяко решение среща критики, но от самото начало съм сигурен, че действията са обосновани от медицинска гледна точка. Обещах на българите, че докато съм премиер няма да налагам локдаун. Обещанието го изпълних“, добави той.

„Зеленият сертификат е временна мярка, която ще бъде вдигната, когато достигнем до онези определени нива, които са характерни за нормалност на разпространеност на заболяването. Връзката между зеленият сертификат, заболеваемостта и начина, по който функционира здравната система, е именно този комплекс от мерки, даващи ни увереност, че се справяме. Днес имаме повече оздравели от новозаболели“, изтъкна Янев.

„Решението за тестовете на учениците от първи до четвърти клас дава резултат и по-голямата част от тях вече са в класните стаи. Децата трябва да учат присъствено“, добави той.

„Създава се усещането за принудително ваксинирание. Българските граждани са достатъчно мъдри. Всеки решава за себе си дали това е принуда или начин да мислят по-добре за своето и за здравето на околните“, коментира премиерът.

„Не се страхуваме, включително и да застанем пред протестиращите и да им кажем истината, каза той, след като водещата изтъкна, че гневните хора искали оставката на министър Комитова“, изтъкна той.

Той каза, че държавата трябва да разследва трагедията на магистрала „Струма“ по най-добрия начин, за да се извадят изводи и да се направят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време.

Министър-председателят призова да изчакаме разследващите да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи „ин хаус“ процедурите. Измененията ще бъдат предложетни на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на АМ „Хемус“, които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

Стефан Янев заяви, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет, добави премиерът.

Той уверява, че България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на ЕС.

В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза Янев.

Според него партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали и просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране