18.05.2021 | 9:57
Пробият ли ковчежника на Борисов, моделът ще се срине!
Виолета Александрова: Случаят „Илчовски“ е опорен фундамент на задкулисието

Г-жо Александрова, по време на изслушването на бизнесмените Станислав Илчовски и Иван Ангелов в парламентарната комисия „Манолова“, в системата беше вкаран много шум. Като бивш зам. директор на фонд „Земеделие“ и човек посветен в събитията и участниците в агро сектора, как оценявате позициите на двамата опоненти?

В комисията се появи и трети – Павел Стоименов. И тримата са достатъчно големи в бранша и думите им не могат да се приемат с насмешка. Тези хора въртят милиони от десетилетия. Илчовски може да е млад, но баща му и чичо му развиват земеделие много отдавна.

Тези хора явно са известни в бранша, но въпросът е с какво са известни?

Много е важно, че случката се случи в българския парламент, най-висшата институция в страната. Всеки застанал с лицето и името си пред комисия на НС, трябва да бъде уважаван. Ако подобна случка се беше случила в американския сенат или в немския бундестаг, дали такъв щеше да е отзвукът, така ли щяха да бъдат опошлявани думите на свидетел? Време е парламентът да престане да е гумен печат на управляващи и да си върне истинския прерогатив. А думите и на единия, и на другия бизнесмен могат да бъдат подложени на доказване много лесно. Например, Илчовски разказва, че са се събирали в Студена, държавното стопанство до Перник. На журналистически въпрос Иван Ангелов отрича да е концесионер на обекта, макар че договор в действителност съществува. Който е по-умен, може да отиде в ДФ „Земеделие“ и да извади от счетоводството фактурите, които показват къде и кога управленците от фонда са си пили ракиите. Да не говорим за фиктивните обороти и другите далавери.

Достъпни ли са тези документи във фонда?

Разбира се, всеки може да ги намери. Нещата могат да се докажат много лесно. НАП, ДФ “Земеделие“, БАБХ  и други контролни институции могат да извършат ревизии по всяко време. Счетоводните следи остават.

След като има такива явни и непроверени следи, значи цялата система е изключително прогнила.

При разговорите в парламентарната комисия се спомена, че Иван Градуса е ковчежникът на Бойко Борисов, което услужливо беше замъглено. Там също се каза, че този човек и хората му управляват МЗХГ, ДФ“Земеделие“ и БАБХ.

Отделно за зърнарите отдавна се носят митове и легенди.

Не са митове и легенди, уверявам ви. Даже слуховете са подценени. Акълът на нормалния човек не побира мащабите. Въпросът е защо точно определени хора са набелязани за притискане. Илчовски каза, че има още поне 10 човека от неговия калибър, които искат да проговорят. На изнудвачите им трябват хора с големи обороти. Във фонда на всеки от тях можещ да му снемеш цялата „анамнеза“ – колко субсидии взима, има ли кредити, с какво оборудване разполага, колко и къде са земите му, какво е състоянието на финансите му. Всичко това е счетоводно проверимо.

Тази информация достъпна ли е за всеки?

Не. Тук е възелът. В МЗХГ също има такива масиви от информация. На Илчовски проблемите му са започнали, когато са открили някакво припокриване на земи. Това може да се изнамери само във фонда и в МЗХГ и то на много високо ниво. Кръгът се стеснява и се стига до шапките на тези институции. Де факто изнудвачът общува с най-високопоставените фактори, от които получава конфиденциална информация. А за да му бъде дадена тази информация, трябва да е изпратен от високо. Добрата новина е, че всичко това е доказуемо. И то сочи как се точи държавата.

Именно за държавата говорим – ако това беше конфликт между двама бизнесмени, те щяха да си уреждат сметките в съда, а не в парламента.

Имаме и брутални кражби на фирми. Случаят с бизнесмена от Плевен(Павел Стоименов – бел. авт.) е показателен, той е сред най-големите зеленчукопроизводители,. Сещате ли се защо в супермаркетите българската продукция е под 20%? „Напоителни системи“ също са в схемата, те пък изнудват за напояването.

Каква е тази схема и какви са инструментите за рекетиране в агробизнеса? Явно похватите от 90-те години са модифицирани и сега се работи с консултантски договори.

Така се оформят рушветите – никой не носи торби с пари, всичко се оформя документално, с платени данъци дори. Сумите са в милиони.

Китайският милиардер Стивън Ло, дошъл да инвестира огромна сума в България, беше „отработен“ по същия начин – с консултантски договор.

Да, и той се сдоби с консултантски договор за 32 милиона.

Казвате, че т. нар. Градуса (Иван Ангелов – бел. авт.) се слави като ковчежник на Бойко Борисов. Колко едър бизнесмен е той, за да достигне до тази привилегия?

Това го твърди Илчовски. Иначе „Градус“-а е много добре позициониран в аграрния бизнес. Ангелов има фирма за норки, фирма за пилета, за колбаси и преработка на меса, има завод за олио – около него, според Илчовски, съществува отделен картел. От друга страна, Иван Ангелов е собственик на „Аджибадем Сити Клиник“, бившата болница „Токуда“, а синът му е управител на медицинското заведение.

Значи бизнесът на Ангелов значително надхвърля познатото производство на пилешки продукти. В кои години бизнесът на Градуса се разшири до такава степен?

В последните 10 г. набра особено голяма сила. Медиите го свързваха със закупуването на Дипломатическия клуб в Бояна. Освен изброеното, той има и винарска изба. Самият Ангелов в НС каза, че дори не знае всичките си бизнеси.

За да се изправи срещу тази сила, Илчовски трябва да е голям куражлия. На следващото заседание Стоименов говореше за реплики от рода на „ще намажем оловото“, които са директни заплахи за живота.

Палежи, заплахи, изнудвания. Илчовски свидетелства, че е бил рекетиран от депутата Димитър Аврамов, тогава от ГЕРБ – тази афера беше шумно разгласена. Без ефект, разбира се.

Каква реално е връзката на бившия премиер с тази схема и би ли съществувала тя без него?

Не знам как би съществувала без Борисов.

Тогава въпросът е: схемите създадени от Борисов ли са или просто те са потърсили съдействието на Борисов?

Приемете, че това е схема, която държи всички в подчинение и послушание. Записите с извращенията подсказват: и на теб може да ти се случи! Немалко бизнесмени бяха заключени и им беше иззето всичко.

Какви са аналогиите между казуса „Илчовски“ и случаите с Божков, Бобокови, Баневи, Минев?

Схемата на притискане еднотипна. Само че сега се появи парламентарна комисия, на която притиснатият Илчовски даде гласност на явленията. Сега единственото му спасение е да продължи да говори. На него са му искали 12 милиона. Също толкова са искали и на бизнесмена с мелниците от Велико Търново.

Намеквате, че има „единна тарифа“ за такса спокойствие?

На такова нещо ми прилича. Процедурата е следната. Илчовски разказа, че първо се образува обвинение по фалшив сигнал, следва арест, заключване и тогава идва натискът. В случая КТБ не беше ли същото? Цветан Василев заплашвал Пеевски с убийство – целта беше да го заключат и да го изсмучат. Те пак го изсмукаха, но той успя да избяга.

В масовото съзнание моделът на задкулисието се свързва и с ДПС. Има ли сведения за участие на Сараите в цитираната схема с Градуса?

В сектора играят, в случая с Градуса не. Градуса е посочен като личен касиер на Борисов, не може да обслужи всички.

Илчовски рискува всичко, какви са шансовете му да се пребори?

Огромни. Ако представи съответните документи, ще спечели. Все пак става дума и за европейски пари, сигналите ще се разглеждат от европейската прокуратура. А служебното правителство не трябва да отстъпва от вече отворената врата.

Споделихте с мен, че служебното правителство е по-важно да бъде смело, отколкото експертно. Намирате ли достатъчно решителни хора в листата на този кабинет?

Намирам. Сега са нужни смели хора и добри администратори. Конкретно във фонд „Земеделие“ и МЗХГ, където е съсредоточена цялата документация на бранша. Също в МРРБ, АПИ и „Автомагистрали“, МЗ и Здравната каса. Това са най-ресурсните сектори, с най-много европейски пари. Там се раздава с големия черпак. Само погледнете – Порожанов, Грудев и Капитанов имат общо НПО! А Грудев и Капитанов в момента са директори в ДФ “Земеделие“! Дали схемата не си върви по същия начин? Едни и същи лица се сменят от 9 години: тези тримата, плюс Десислава Танева, Атанас Добрев, Лозана Василева, която в момента е зам. министър в селската програма, и Атидже Али от ДПС, която вече е евродепутат. Това е постоянната група, всички безобразия те са си ги подписвали. Повтарям, разкриването на безобразията никак не е трудно.

Зададоха ли се точните въпроси в комисията „Манолова“?

Не всички. Там имаше поне двама човека, които са много наясно. Но вероятно са се уплашили да зададат точните въпроси. От изслушването на Илчовски могат да произлязат няколко сигнала до прокуратурата. И те ще са срещу хора, свързани с ГЕРБ.

Лайтмотивът на хората от ГЕРБ след изслушването беше, че Илчовски бил прост и че всички в бранша били крадливи – сякаш жертвата на рекета се е явил на литературно четене.

Илчовски може да приказва и по друг начин, но той умишлено говореше по естествения си начин, за да се изрази максимално точно.

Смятате ли, че случаят „Илчовски“ е опорен стълб от конструкцията на модела и ако той бъде пробит, цялото задкулисие може да се срине?

Точно така, това е не опорен стълб, а опорен фундамент на задкулисието. Знаете ли детската игра на мини? Настъпваш я и мигновено се взривяваш. Това е.

Имате ли надеждата, че новият министър на земеделието Христо Бозуков ще се справи с измитането на сектора?

Той е почтен човек, а от 12 г. това е най-дефицитната материя. Трябва да се огради със смели хора.

Разговора води: Емил Янев, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране