16.06.2015 | 11:57
Прокуратурата опроверга министър за ген. Шивиков
"Военна полиция" е установила нарушенията на командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада

Разследването срещу ген. Димитър Шивиков е образувано не въз основа на анонимни сигнали, а след писмено уведомление от „Военна полиция“ за установени нарушения. Това съобщи пресцентърът на прокуратурата по повод множество публични изявления и коментари, касещи наказателното производство, водено срещу командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Така държавното обвинение опроверга и изявлението на министъра на отбраната Николай Ненчев, който в интервю пред bTV преди дни заяви:

„Генерал Шивиков е достоен човек и генерал. Срещу него се води хибридна война. По анонимен сигнал ДАНС му отнема достъпа до секретна информация и на тази база аз трябва да го уволня. Ако след дни бъде оправдан, няма как да го върна на поста. Така може два бъде „отстрелян” всеки един висш военен“.

От прокуратурата обаче уточняват, че досъдебното производство е било образувано на 1 април т.г. от Софийската военноокръжна прокуратура. Въз основа на събраните доказателства на генерал Шивиков е повдигнато обвинение за злоупотреба със служебно положение и власт с цел имотна облага.

„Наказателното производство не е започнало въз основа на сигнали, включително и анонимни, отправени пряко до органите на прокуратурата, а след като е получено писмено уведомление от служба „Военна полиция” за установени нарушения – използване на труд на кадрови военнослужещи, подчинени на Димитър Шивиков, за ремонт на лично жилище“, се казва в официално съобщение на държавното обвинение.

След постъпване на уведомлението, Военноокръжна прокуратура – София е изискала от органите на Военната полиция всички събрани материали и именно въз основа на тях е последвало образуване на досъдебното производство.

Съобразно Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, служба „Военна полиция” е структура на пряко подчинение към министъра на отбраната, припомнят от прокуратурата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране