12.01.2015 | 19:41
Прокуратурата отказа да разследва Пеевски и майка му
Състоянието на Ирена Кръстева обяснявало начина на живот на депутата от ДПС

Софийска градска прокуратура отказва да образува досъдебно производство по сигнала на „Протестна мрежа” от 25 февруари 2014 година в частта му, засягаща депутата от ДПС Делян Славчев Пеевски, съобщи „Протестна мрежа“ на сайта си.

Според прокуратурата няма установени разминавания между реален и деклариран начин на живот на депутата, а физическата му охрана е законно предоставена от майка му, Ирена Кръстева. Придобитите през 2002-2004 година имоти са законосъобразни, а ползването му на луксозни имоти – прословутият хотел „Берлин” в кв. Бояна, вила в Гърция, хотел в Ковачевица и десетки други – са основани на договори с фирми, отново на майка му.

Що се отнася до произхода на капиталите във фирмите с офшорни собственици на Британските Вирджински и Бахамски острови, с чиито имоти Пеевски се разпорежда като със свои, в решението се казва, че „тези размишления, въз основа на които се градят твърдения и се правят искания за установяване на произход на капитала и на връзки, се явяват нелогични, плод на субективни възприятия и анализи. Поради това обстоятелство тези данни няма как да бъдат обективно установени”. Според „Протестна мрежа“ в сигнала е имало доказателства, че той се разпорежда с тези имоти.

Сигналът до ГП беше подаден на 25 февруари 2014 година от 13 активисти на „Протестна мрежа” с данни и факти, пораждащи съмнения по дълъг списък от закононарушения относно лицата Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков. В частта относно Цветан Василев и контролираната от него Корпоративна търговска банка АД веднага беше започнато разследване, което доведе до разследване срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев и обиски във фирми, свързани с мажоритарния собственик на КТБ, последвано от поставяне на банката под специален надзор, съобщава „Протестна мрежа“. В частта за Николай Бареков разследването е отделено и още продължава.

„Протестна мрежа” ще обсъди изпратения документ заедно с юристите-доброволци, участвали в изработването му. Твърдото ни убеждение е, че от февруари 2014 насам има още повече данни, факти и публични изказвания, които потвърждават нашите съмнения. Такива са например изявленията на собственика на затворената вече КТБ Цветан Василев за участие на Пеевски в разпределяне на държавни поръчки и скрито участие в управлението на фирми от стратегическо значение като „Булгартабак”. Затварянето на дейността по сигнала без да е разпитан основен свидетел като Цветан Василев е меко казано странно. Смятаме, че това са важни информации, които не бива да бъдат пренебрегвани от прокуратурата и ще използваме всяка възможност законова възможност за пълно разкриване на истината за модела КОЙ“, съобщава „Протестна мрежа“.

Loading...
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране