13.05.2022 | 19:53
Прокуратурата порица Копейкин за „камила“ Харис, но няма да го съди
Камала Харис е с индийски (тамилски) произход и името ѝ на хинди означава "цвят на лотос

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата обявиха, че не одобряват използването на езика на омразата в парламента, но няма да има наказателно дело срещу проруския лидер на „Възраждане“ Костадин Костадинов, известен още като Копейкин.

Държавното обвинение призовава политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминация.

В сряда Костадинов нарече вицепрезидента на САЩ Камала Харис – „Камила Харис“ след като председателят на Народното събрание Никола Минчев („Продължаваме промяната“) му обърна внимание, че името е друго, Костадинов отвърна: „Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога.“

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис е с индийски (тамилски) произход и името ѝ на хинди означава „цвят на лотос.

В този контекст прокуратурата припомня, че са представени експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата.

„Винаги сме подкрепяли и ще продължаваме да подкрепяме правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността“, се казва в позицията на ръководството на прокуратурата.

От държавното обвинение призовават към „спазване на добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи“.

В позицията се посочва и че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

От прокуратурата казват, че и занапред ще подхождат принципно и безкомпромисно, като изпълняват своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране