02.03.2023 | 14:19
Прокуратурата: Приказките за свалянето на Борисов от власт са тероризъм
Делото "НАПлийкс" срещу Иван Тодоров и Кристиян Бойков стигна до съда
Според българската прокуратура, хакери пробвали преврат с офлайн пръскачки....

Разговорите между граждани, че правителството на Бойко Борисов трябва да падне от власт, служат като доказателство за терористична дейност. Това става ясно от обвинителния акт по делото „НАПлийкс“, писан от прокурор Калин Близнаков, цитиран от „Сега“.

Делото „НАПлийкс“ е за изтичането от НАП на данните на малко над 6 милиона души – 4.1 живи български и чужди граждани, както и близо 2 милиона починали. В ареста бяха задържани собственикът на фирмата за киберсигурност „ТАД Груп“ Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков.

Те бяха обвинени за кибертероризъм, а търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. По-късно делото срещу Янков беше прекратено поради липса на доказателства.

В обвинителния акт е обяснено, че Тодоров и Бойков са извършили престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс – „Престъпления против републиката“.

Според прокуратурата всички престъпления по тази глава имат „политическа цел или цел да засегне властта в републиката“. Прокурорът твърди, че в кориците на делото има доказателства, от които да се направи извод, че дейността на Бойков „е била насочена срещу установения с Конституцията обществен и държавен строй“.

За да потвърди тезата си, прокурорът цитира разговор между Бойков и Янков, проведен на терасата в офиса на „Тад груп“, в който Янков казва: „То като погледнеш, а, че той е на власт вече трети мандат, бе…?“.

От тази единствена реплика за третия мандат на Янков прокуратурата прави извод, че става дума за управлението на страната, защото по това време Бойко Борисов кара третия си премиерски мандат.

Според прокурор Близнаков този разговор е с антидържавна насоченост. За да подкрепи това си твърдение, прокурорът цитира и разговор на Янков, проведен по-късно същия ден, с неустановено лице за изтеклите данни от НАП. Янков казва: „Т’ва в една бяла държава?… Правителството трябва да си замине с всички, с всички?…“

„С деянието си Кристиян Бойков е целял да внесе именно смут и страх в населението, което да доведе до антидържавна насоченост“, пише прокурорът.

Още в самото си начало делото „НАПлийкс“ започна с незабравими „разкрития“ на държавното обвинение. Едно от тях бе, че обвиняемите са подготвяли да дестабилизират държавата, като проникнат в сървъра, който контролира пръскачките по тревните площи пред Народното събрание. Те можели да активират пръскачките в неподходящ за политическата ситуация момент. Няколко дни след това се разбра, че пръскачките се пускат ръчно от водопроводен кран.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране