08.03.2023 | 14:35
Прокуратурата пусна на свобода шумно арестувания Велико Желев
Бизмесменът ще плати 20 000 лв. гаранция,наложена му е забрана да напуска страната

Велико Желев излиза от ареста под гаранция в размер на 20 000 лева. Мярката му е определена от наблюдаващия прокурор. Преценката е, че няма опасност Желев да се укрие и да извърши друго престъпление. Наложена му е забрана да напуска страната, съобщи БНТ.

Строителният предприемач е обвинен по дело за изнудване и беше задържан за 72 часа с прокурорско постановление.

Според обвинението на 24 февруари т.г. в София, на бул. „Цар Освободител“ № 6 (там се намират офисите на Желев) с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото – да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, посочва прокуратурата.

По-рано зам.-районният прокурор Борислав Георгиев обясни пред репортери, че строителният бизнесмен и още двама души се разследват за изнудване на бивш техен служител. Има медицински документи и за нанесена лека телесна повреда. По първоначална информация бившият служител е каран да подпише документи с неистинско съдържание. Става дума за неуредени задължения, твърди прокуратурата. „Пострадалото лице е разпитано. Принудата е по повод имуществено разпореждане – поемане на задължения при дружествени взаимоотношения“, каза прокурорът.

Желев първоначално беше задържан за 24 часа по Закона за МВР. Другите двама души се издирват.

В понеделник вечер МВР започна претърсвания в офисите на Желев в центъра на София. Полиция влезе и в къщата му в „Св. св. Константин и Елена“. Иззети са веществени доказателства, документи и компютри.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ в правителството „Сакскобургготски“, бивш съветник на министъра на регионалното развитие на Тройната коалиция и настоящ шеф на „Хидрострой“, която е един от най-големите в строителния и пътния бранш. През последните години тя изпълнява проекти за стотици милиони левове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране