04.07.2022 | 12:54
Прокуратурата разследва Лена Бориславова за неизгодна сделка
Срещу нея е образувано досъдебно производство

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова. Това съобщи bTV, като цитира държавното обвинение. Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец, съобщава прокуратурата. Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Лена Бориславова.

Пред „Сега“ говорителката на градската прокуратура и зам.-градски прокурор Десислава Петрова отказа да потвърди информацията, както и да отговори на въпросите на „Сега“ по темата, които отлежават в държавното обвинение от близо 2 седмици. Освен за разследване срещу Бориславова, имаше въпроси и дали прокуратурата е свършила нещо по сигналите за нарушения при кредитиране от ББР. Прокурор Петрова твърди, че няма разрешение да предоставя информация.

„Прокуратурата се е „самосезирала“, само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство (на банката, б. а.) в първите дни на битката. Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021 си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение“, написа неотдавна Бориславова във Фейсбук. Пред „Сега“ тогава тя уточни, че не е разпитвана по проверка или досъдебно производство по казуса и отказа друг коментар.

От ръководството на ББР е търсена информация за договора му с адвокатското дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ (ДГКВ) – кой, защо и при какви условия го е сключил. Лена Бориславова беше част от това адвокатско дружество.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране