12.05.2023 | 11:07
Прокуратурата заплаши вътрешния министър да не говори за взрива на Гешев
Информация по разследването може да се изнася само с разрешението на наблюдаващия прокурор

Прокуратурата заплаши вътрешния министър Иван Демерджиев да спре да изнася факти около взрива, който избухна край преминаващата бронирана лимузина на главния прокурор. Това се разбира от съобщение на Софийска градска прокуратура от днес. В него се казва, че наблюдаващите прокурори по делото са издали постановление да се спазва НПК, според който информация по разследване може да се изнася само с разрешението на наблюдаващия прокурор.

Точно вътрешният министър Иван Демерджиев е този, който съобщи факти около взрива, с което разгневи главния прокурор Иван Гешев. Като се започне от това, че Гешев не е бил със семейството си в колата, както първоначално твърдеше прокуратурата, мине се през това, че взривът само леко е засегнал фара на колата и се стигне до това, че не е можел да засегне хората в купето на автомобила. С това Демерджиев разби всички твърдения, направени от представители на прокуратурата в първите часове след взрива – колко е мощен и професионален, как целта му е била да убие Гешев и т.н. Самият Гешев, който за пръв и единствен път досега коментира взрива от САЩ, където сес намери на двуседмично посещение с неясна цел и по неясна покана, се сопна на министъра, че няма как да знае факти от делото и че само наблюдаващият прокурор може да говори. „Министърът не участва в разследването, откъде има информация“, продължи попита Гешев.

Прокуратурата твърди, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, определени на принципа на случайния подбор, както изисква Законът за съдебната власт. „Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона“, заявява прокуратурата.

Според съобщението наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, което не е в списъка на вещите лица. Така се отговоря на твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че израелски експерт, заведен на мястото от Ясен Тодоров, зам.-директор на националното следствие, е бил допуснат по нареждане на Гешев. В първия ден след взрива прокуратурата постоянно се позоваваше на въпросния митичен експерт. Самият Гешев в интервюто си от Ню Йорк го споменава.

Но прокуратурата официално твърди, че „наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там“. „Софийската градска прокуратура изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 1 май“, пише още в съобщението на прокуратурата, без да става ясно дали тя е несъгласна и с изказванията на Борислав Сарафов, Ясен Тодоров, а и на самия Гешев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране