11.07.2024 | 18:03
Прокурор Франтишек е заточен от София в Смолян
Заповедта е издадена от временния главен прокурор Борислав Сарафов

Известният столичен прокурор Димитър Франтишек Петров е командирован да работи три месеца в районната прокуратура в Смолян, съобщи lex.bg. Заповедта е издадена от временния главен прокурор Борислав Сарафов, а Комисията по атестирането и конкурсите на Прокурорската колегия е дала положително становище.

Командироването е по искане на районния прокурор на града и е мотивирано с нуждата от кадрово обезпечаване. В Смолян има четири свободни места – три за редови прокурори и едно за младши прокурор, при общ щат от 11 бройки.

Франтишек започва работа в Смолян от 22 юли, тъй като дотогава той е в отпуск. Той ще разследва престъпността в сърцето на Родопи планина до 22 октомври 2024 г.

По закон магистрат може да бъде командирован при необходимост за не повече от 12 месеца с предварителното му писмено съгласие.

Преди две седмици Сарафов разпореди извършването на цялостна проверка на работата на известния прокурор Димитър Франтишек Петров след провала по делото срещу телевизионния продуцент Нико Тупарев.

В същото време Върховната прокуратура и Софийската градска прокуратура обявиха, че се разграничават от решенията на Франтишек по делото.

Името на прокурор Франтишек стана особено известно покрай разследването на Антикорупционния фонд за “Осемте джуджета”. Димитър Франтишек беше посочен от бизнесмена Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа, организирана от Петьо Петров – Еврото.

Илия Златанов нарече публично ръководената тогава от Франтишек Специализирана прокуратура “специализирана престъпна група”.

Димитър Франтишек оглави Специализираната прокуратура през октомври 2018 г., но през май 2020 г. се оттегли от поста внезапно и без обяснение. Тогава главният прокурор Иван Гешев му благодари и обясни изненадващата оставка с това, че е “възникнал проблем, който му пречи да се концентрира върху дейността си като ръководител”.

През 2021 година Франтишек кандидатства за шеф на Специализираната апелативна прокуратура, но се отказа от позицията, без да даде обяснения. След закриване на специализираното правосъдие прокурор Франтишек се прехвърли в Софийската градска прокуратура като много от своите колеги.

Името му отново нашумя след ареста на телевизионния продуцент Нико Тупарев, който бе арестуван за присвояване на близо 1.5 милиона лева от сметките на фирма, в която има съдружник. Съдът обаче пусна Тупарев на свобода, след като се разбра, че прокурор Франтишек не е представил доказателства, че продуцентът е превел сам парите на себе си.

1 коментар

  1. Gesho каза:

    Frantishek e ludo plateno i porachkovo kamikadze. V Diarbekir shtr mu e po-dobre

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране