12.01.2023 | 11:25
Прокурори и ДАНС атакуват офисите на пирамидата Nexo в София
Акцията е международна и включва подозрения за пране на пари и заобикаляне на санкциите срещу Русия

Прокуратурата, ДАНС и чуждестранни агенти претърсват офисите на компанията Nexo, която се занимава с търговия на криптовалути и е съдена от 8 американски щата заради нарушения на финансовите регулации.

БНТ и Нова ТВ съобщават, че става дума за международна операция и посочват, че е насочена срещу Nexo, като цитират свои източници.  bTV също се позовават на своя информация, че „фирмата е свързана с бивш депутат и син на бивш социален министър от НДСВ“.

Основател на Nexo е Антони Тренчев, който беше депутат в Реформаторския блок до 2017 г. Тренчев беше зам.-председател на „Движение България на гражданите“ до пролетта на 2017 г., когато обяви, че напуска партията.

Вторият съосновател е Коста Кънчев: братовчед на управителя и председател на УС на Фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев, който беше обвинен от Софийска градска прокуратура в длъжностно присвояване в края на 2021 г.

Третият съосновател е Георги Шулев – син на бившия икономически и социален министър от НДСВ Лидия Шулева, който отдавна не е част от компанията и води дело срещу бившите си съдружници.

Според информацията на БНТ – операцията е по разследване за „финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия“.

Компанията е заподозряна за това, че е привличала хора за инвестиции в криптовалути с обещания за висока доходност. Според националната телевизия – разследващите имат данни, че част от вложените средства са присвоени от собствениците на платформата.

Проверката е започнала по сигнал на чужди служби, които са установили „съмнителни транзакции“, за които има подозрения, че целят заобикаляне на санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия.

През декември 2022 г. Nexo обяви, че спира да предлага услуги и продукти в САЩ, след като преговорите им с щатските и федералните регулатори са стигнали до „задънена улица“.

Още през септември Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт твърдят, че Nexo е предлагала на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги регистрира като ценни книжа и да предостави необходимите отчети. Без достъп до тези финансови отчети, според щатските регулатори, инвеститорите не биха могли да вземат информирани инвестиционни решения.

Осемте щата твърдят, че Nexo е внушила на инвеститорите, че е лицензирана и регистрирана платформа.

Депозитният продукт на теория позволявал на инвеститорите да вложат активи в Nexo в замяна на доходност до 36%, но на практика компанията е признала, че само един неин продукт носи 36% лихва – за най-високия клас клиенти Platinum, при това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предлагали за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на долара, а за депозитите в най-известните криптовалути – Bitcoin и Ethereum, доходността е едва 7 и 8%.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране