17.03.2015 | 8:19
Променят и закона за БНБ заради КТБ
Разширяват възможностите за освобождаване на управителя на националната банка

Временната комисия в парламента за КТБ ще предложи законови промени, за да се разширят възможностите за освобождаване на управителя на Българската народна банка. Това каза пред БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ,  председател на временната комисия за КТБ в парламента.

„Мисля, че е крайно време Искров да си тръгне, без изобщо да сме обсъждали дали ще има промяна в Закона за БНБ. Тази промяна ще бъде предложена, защото е наложителна в такива случаи”, каза Атанасова. В момента законът брани управителя на БНБ от политическо вмешателство, каза тя и уточни, че именно с тази цел е бил направен законът преди години. Временната парламентарна комисия беше създадена, за да проучи кои са отговорните институции, позволили източването на КТБ.

Очаква се първото й заседание да е през следващата седмица. Преди два дни Атанасова съобщи, че сред първите, които ще бъдат изслушани от депутати, са именно шефът на БНБ Иван Искров, бившият подуправител на националната банка Цветан Гунев, както и квесторите в КТБ.„Квесторите са лица, които са назначени от БНБ, и въпросите, които ще зададем по отношение на тяхната работа, ще получат отговор от управителя”, уточни депутатът. Що се отнася до това как те са си свършили работата в КТБ, надявам се, че ще стане ясно по време на изслушването им в комисията”, категорична бе тя.

„Да установим кой е действал и бездействал и защо. Това ще бъде крайната цел на работата на комисията”, обобщи Атанасова. Ако установим това и предложим механизъм, така че занапред да няма подобни казуси, значи ще сме си свършили работата, обобщи тя.Атанасова подчерта, че има политически консенсус за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Тяхната цел, както премиерът Бойко Борисов анонсира, ще е да спре разграбването в КТБ, което по думите му тече и в момента.

Те целят Фондът за гарантиране на влоговете да може да вкарва временен синдик в банки с отнет лиценз, докато траят съдебните процедури по обжалване. Синдикът ще може да спре всякакви дейности, свързани с активите на банката и да попречи те да бъдат разграбени, докато трезорът е в процес на обявяване в несъстоятелност. Освен това фондът ще може да наеме чуждестранна разследваща институция, която да открие в какви посоки са потекли парите на вложителите.

Идеята е правилата да влязат със задна дата, за да може да бъдат приложени и спрямо КТБ. Конкретните предложения трябваше да бъдат внесени до края на работния ден вчера в деловодството на НС, за да може да бъдат приети и записани в закона между одобрението на първо и второ четене на вече депозирани изменения. До редакционното приключване на броя обаче корекции беше внесъл само депутатът от Реформаторския блок Петър Славов. Всички предложения трябва да бъдат разгледани днес на извънредно заседание на бюджетната комисия, а още в сряда да бъдат подложени на гласуване в пленарната зала.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране