30.08.2023 | 17:05
„Промяната“ отива на местните избори с „наше МВР“
Въпреки отказа на Радев: Главният секретар на МВР подава оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров подава оставка, обяви самият той. Новината идва след отказа на президента Румен Радев да го освободи. „След 41 години служба подавам оставка като главен секретар на МВР”, заяви той.

„Настоящото политическо ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност. За мен този пост не е самоцел. Имам чест и достойнство на български офицер и генерал. Без тези качества няма как да бъдеш истински служител на реда”, подчерта главният секретар в оставка.

Мотивите на Калин Стоянов, с които се иска оставката му, Тодоров каза, че нямат никакво основание. „Обвиненията бяха грозни, а опитът да се използва смъртта на колегите за конюнктурни цели – недостоен”, допълни главният секретар в оставка.

Тодоров подчерта, че мотивите за исканото му отстраняване нямат никакво отношение с неговата работа. „Те са в пряка връзка със записа, който изтече преди три месеца от една партийна централа, в който се казваше, че „нашето МВР ще прави нашите избори”, добави той.

Главният секретар в оставка заяви категорично, че не желае да става част от опитите за политическа употреба на МВР. „Поголовната смяна на директори на областни дирекции, показали изключителни резултати в борбата с престъпността и с нарушенията на изборното законодателство, както и добри ръководни качества, показва всичко това”, е позицията му.

„Ще продължим да работим трудно”, посочи силовият министър Калин Стоянов след отказа, получен от държавния глава. Миналата седмица Стоянов заяви, че главният секретар е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР.

Сагата с искането Тодоров да бъде освободен започна след убийството на Алексей Петров. Тогава след среща с представители на службите премиерът Николай Денков обяви, че ще бъде изготвен доклад за смяната на главния секретар на МВР.

През ноември миналата година Петър Тодоров подаде оставка като главен секретар на МВР заради инцидент, при който полицай беше блъснат от кола с мигранти и в последствие почина. Тогава президентът не разписа указ за освобождаването му.

1 коментар

  1. Сега каза:

    точно е моментът Радев да не разпише указа за освобождаването му!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране