28.03.2021 | 13:30
Провалиха се два опита за „отпушване“ на Суецкия канал
Загубите за световната икономика вече се изчисляват на милиарди долари

Суецкият канал остава затворен. Провалиха се и двата опита за изтегляне на гигантския контейнеровоз, който заседна в пролива преди няколко дни. Загубите за световната икономика вече се изчисляват на милиарди долари.

Вчера имаше надежди, че висок приливще даде тласък на кораба, но той се оказа прекалено тежък.

Всеки ден търговските компании губят около 9,6 милиарда долара, а цените на морския превоз на товари се покачват.

По-рано вчера от компанията, отговаряща за техническата поддръжка на коаба, съобщиха, че „значителен напредък“ е бил постигнат в петък вечерта при кърмата, където рулят е освободен от седимента. Дузина влекачи работят паралелно с драгирането на пясъка и тинята около носа, предава Нова тв.

Вече са отстранени около 9000 тона воден баласт от гигантския контейнеровоз „Евър Гивън“. Ако усилията да бъде освободен корабът от глинестия пясък се провалят, компанията, наета да осъществи салвидж операцията, ще отстрани стотици контейнери от носа на кораба, за да намали тежестта му.

Питър Бердовски, главен изпълнителен директор на специализираната нидерландска компания „Боскалис“ (Boskalis), съобщи, че кран вече е на път, за да вдигне контейнерите.

Управлението на канала (Suez Canal Authority) вчера организира за медиите първото пътуване до мястото, където е заседнал корабът.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране